Confidenţialitate

Sparanghelul,o legumă bogată în vitamine valoroase

Se știe că sparanghelul este cultivat de mai bine de 2000 de ani în regiunile mediteraneene. În secolul al II-lea î.H., romanii știau deja nu numai cum sp-l cultive și sp-l prepare, dar și cum să-l conserve.

Împăratul Augustus a lansat cu succes expresia: ”velocius quam asparagu coquatur” (mai repede decât ai găti sparanghelul). Regele Ludovic al XVI-lea al Franței a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel in tot timpul anului, acesta este denumit si „Hrana regilor”.

Brillat-Savarin spunea: „Este cu siguranță foarte bun, dar la cât costă doar regii și prinții și-l pot permite”.

Denumirea „sparanghel” provine din  „asparagus”, în latina clasica.

Sparanghelul este o legumă bogată în vitamine valoroase (A, C, B1, B2, și E), în minerale (calciu, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, fier și zinc). Potrivit specialiştilor, sparanghelul este leguma numărul 1 în procesele de detoxifiere.

Menține sănătatea ochilor! Vitamina A din compoziția sparanghelului este de ajutor pentru o vedere sănătoasă. Consumul de sparanghel ajută retina să absoarbă lumina, iar acest lucru ajută la sănătatea ochilor.

Îmbunătățește digestia! Sparanghelul conține o cantitate ridicată de fibre și proteine, iar asta ajută la îmbunătățirea tractului intestinal, facilitând digestia.

Sparanghelul combate apariția ridurilor Sparanghelul este leguma cu cea mai mare concentrație de glutation – un antioxidant ce conține 3 aminoacizi cu efect anti-oxidare. Efect afrodisiac Sparanghelul face parte din categoria alimentelor cu efect afrodisiac. Pentru un efect optim, este indicat ca sparanghelul să fie consumat în stare proaspătă, în salate sau ușor sotat în ulei de măsline.

Este ideal în diete. O porție de sparanghel are un conținut de aproximativ 11% din necesarul zilnic recomandat de fibre. Fibrele ajută sistemul digestiv și oferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, o porție consistentă de sparanghel conține doar 40 de calorii, dar și potasiu, care ajută la eliminarea grăsimii din zona abdomenului.

Sparanghelul este recomandat și femeilor însărcinate Este o legumă cu conținut ridicat de acid folic, substanță care, potrivit studiilor, ajută la dezvoltarea normală a fătului pe parcursul sarcinii. Benefic pentru sănătatea inimii, sparanghelul este bogat în vitamina K, cea care previne formarea cheagurilor de sânge. De asemenea, conținutul ridicat de vitamina B ajută la reglarea homocisteinei, care aunci când este prezentă în exces reprezintă un pericol pentru sănătatea inimii. În plus,  este un hepatoreparator de toată frumusețea.

FOTO: Danielle MacInnes / Unsplash