Confidenţialitate

Alimentul săptămânii: Loboda

Alimentul săptămânii propus de Chef Cezar Munteanu, la Mâncare cu Principii, este loboda.

Frunzele de lobodă sunt bogate în vitamine și minerale, printre care se numără vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc și seleniu. De asemenea, acestea sunt și o sursă importantă de proteine și fibre.

Din punct de vedere al aportului nutritional, loboda este un aliment nutritiv și sănătos. Are un conținut caloric redus, alături de zero grăsimi, zahăr și sare, în paralel cu un conținut bogat de nutrienți hrănitori.

Dintre cele mai importante efecte benefice ale lobodei este conținutul bogat de antioxidanți, aliați redutabili împotriva efectelor nocive ale stresului oxidativi, care pot preveni instalarea mai multor boli cronice, printre care se numără și cancerul.

Vitamina C este prezentă în concentrație foarte mare în frunzele de lobodă și susține sănătatea sistemului imunitar, precum și numeroase procese din organism, cum ar fi regenerarea celulară. Alături de vitamina C, vitamina K favorizează fixarea calciului în organism și ajută la prevenirea anumitor afecțiuni inflamatorii ale sistemului osos, cum ar fi osteoporoza și osteopenia.

Frunzele de lobodă, consumate proaspete sau în mâncăruri gătite, sunt și un excelent diuretic, favorizând procesul de urinare normală, precum și eliminarea toxinelor din organism.

Din punct de vedere al sănătății sistemului gastrointestinal, conținutul bogat de fibre din lobodă are multiple beneficii asupra tranzitului intestinal și poate preveni apariția unor boli gastrointestinale, cum ar fi ulcerul sau cancerul la stomac.

Proteinele, mineralele și vitaminele care se regăsesc în frunzele de lobodă ajută la reglarea și controlul proceselor enzimatice ale organismului, stimulând astfel metabolismul și accelerând arderea caloriilor. De asemenea, loboda are un conținut scăzut de calorii și este un aliment voluminos, adică oferă sațietate pe termen lung.
Bogată în caroteni și antocianine, loboda îți poate reduce riscul de cataractă sau de glaucoma, afecțiuni oculare grave, care îți pot pune în pericol vederea.

Suferi de anemie? Loboda conține fier în cantități semnificative, ceea ce înseamnă că poate spori nivelul de fier din organism, contribuind la tratarea anemiei.

La fel ca spanacul, loboda conține cantități semnificative de acid oxalic, ceea ce înseamnă că persoanele care suferă de pietre la rinichi, calculi biliari sau gută ar trebui să evite consumul excesiv sau frecvent de preparate cu lobodă.

Atenție, însă, în cazul persoanelor care suferă de litiaza renală sau gută, loboda nu este recomandată în cantități mari sau în mod frecvent, fiindcă aceasta conține acid oxalic, o substanța nefavorabilă în aceste afecțiuni.