Confidenţialitate

Leușteanul, planta care energizează organismul

Leușteanul nu prea este abordat din punct de vedere al importanței nutritive, fiind considerat potrivit pentru ciorbe, fără alte dezbateri în jurul rolului său în bucătărie. Chef Cezar Munteanu mărturisește că îl strecoară și prin sarmale,  fripturi, pesto și eventual prin salate.

Interesant de remarcat este că leușteanul provine din bazinul marii mediteraneene dar acum nu prea se mai folosește, așa cum era folosit în vremea Imperiului Roman.

Nelipsit din bucătăria românilor, leușteanul nu are doar un gust plăcut ce dă savoare ciorbelor și altor mâncăruri, ci și numeroase proprietăți, ce ajută la prevenirea, chiar vindecarea unor afecțiuni. Întărirea sistemului imunitar, protejarea rinichilor sau alinarea simptomelor menstruației sunt doar câteva dintre beneficiile consumului de leuștean asupra sănătății.

Leușteanul conține vitamina A, extrem de importantă pentru sănătatea ochilor, dar și a oaselor, multă vitamina C, calciu, fier și potasiu.

Leușteanul conține Quercetina, fiind una dintre cele mai importante şi renumite flavonoide. Acestea sunt substanţe chimice ce se regăsesc în plante şi care au efecte antioxidante, antimicrobiene, hepatoprotectoare, antiinflamatorii și anticanceroase.

Vitaminele și mineralele din leuștean energizează organismul și asigură o stare de bună dispoziție și multă energie.

Datorită proprietăților antiinflamatoare, leușteanul calmează durerile stomacale și ajută la sănătatea colonului. Pe lângă reducerea balonării, consumarea acestei plante reduce iritația intestinală.

Leusteanul este un antiinflamator natural, considerat un remediu util în cazul persoanelor care sufera de artrită, gută sau hemoroizi. Practic, în cazul oricărei inflamații dureroase, consumul de leuștean ajută la alinarea simptomelor.

Studiile arată ca leușteanul are acțiune diuretică, importantă pentru cei care doresc o detoxifiere sănătoasă, fără riscul de deshidratare. Un alt beneficiu este scăderea riscului de pietre la rinichi.

Datorita quercitinei, leușteanul ajută la reducerea simptomelor unor alergii, putând fi folosit cu succes pentru ameliorarea mâncărimilor ochilor sau a secrețiilor nazale abundente.