Confidenţialitate

Societatea Ornitologică Română: Plasticul a ajuns în cuiburile de barză

Peste 2.000 de cuiburi de berze au fost numărate în România, în mai puțin de o lună.

Este al treilea an în care românii numără berzele albe cu ajutorul aplicației „Uite, Barza!”, pusă la dispoziție de Societatea Ornitologică Română.

Trei dintre aceste cuiburi se află în București. Din păcate, plasticul aruncat aiurea a ajuns până şi în cuiburile berzelor.

Unul dintre puii de barză a fost la un pas de moarte din cauza unei panglici din plastic pe care o înghiţise.

Până acum, cele mai multe cuiburi de barză au fost numărate în județele Harghita, Constanța, Tulcea și Suceava.

Statistica oficială a cuiburilor de berze vă fi gata abia după 31 iulie, când se încheie numărătoarea oficială, iar cuiburile sunt validate.

Daca știti vreun cuib de barza îl puteți semnala pe site-ul berzeleromaniei.sor.ro, dar folosind și aplicația de mobil “Uite, Barza”.

Până acum, aceasta a fost descărcată de peste 10.000 de ori.

Ornitologii merg pe teren și ineleaza berzele din cuiburile semnalate, pentru a obtine astfel informatii importante despre traseul berzelor.

Pe unul dintre puii de barza au reușit să îl salveze, după ce înghițise parțial o bucata de panglica din cuib, ajunsa acolo probabil odată cu hrana adusă de adulți.

Si inca o poveste cu final fericit – in zona Moldovei, doi bătrâni, soț și sotie, au salvat un cuib de barza dărâmat de o furtuna.

Au refăcut cuibul în șopronul lor, iar an de an berzele revin la ei în curte, nu își mai construiesc cuibul la înălțime.

Doamna este nevăzătoare, iar biologii spun că rar au întâlnit atât de mult respect și dedicare pentru aceste păsări.

Foto: Sebastian Bugariu