Confidenţialitate

Social-democrații, în ședință extraordinară a CEx pentru a tranșa disputa Dragnea – Tudose

Conducerea lărgită a Partidului Social Democat se reuneşte într-o şedinţă extraordinară, luni, de la ora 16.00, pentru a tranşa situaţia tensionată de la vârful partidului.

Iniţial, discuţiile erau programate pentru sfârşitul lunii ianuarie, dar lucrurile s-au precipitat.

Săptămâna trecută, premierul Mihai Tudose a anunţat că nu mai poate lucra cu şefa Internelor, pe care a acuzat-o de minciună. Carmen Dan – care a refuzat să îşi prezinte demisia – este o apropiată a şefului PSD, Liviu Dragnea, contestat de unele voci din formaţiune pentru stilul autoritar de a conduce.

Scandalul de la Interne a inflamat filiale PSD.

Invitat într-o emisiune tv, duminică seară, că preşedinte executiv al PSD, Niculae Bădălău, spunea că ori Mihai Tudose, ori Carmen Dan trebuie să plece.

De partea premierului s-au poziţionat ministrul Felix Stroe, de la Transporturi, Mircea Dobre, de la Turism, și Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene.

Într-un interviu acordat duminică Europa FM, ministrul Educației, Liviu Pop, se arăta neîncrezător în scenariul căderii guvernului.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a propus un pact între cele două tabere. În opinia sa, atât Mihai Tudose, cât şi Liviu Dragnea au greşit şi, de aceea, fiecare ar trebui să își asume în scris competențele și obligațiile, întrucât PSD nu poate avea puterea fără guvern, iar executivul depinde de majoritatea parlamentară.

Potrivit unor surse politice, Liviu Dragnea ar dori să evite situația în care PSD și-ar debarca propriul guvern pentru a doua oară într-un singur an, aşa cum s-a întâmplat cu executivul condus de Sorin Grindeanu. Există temerea că preşedintele Klaus Iohannis nu le-ar mai încredinţa guvernarea social-democraţilor.

În funcţie de cum evoluează discuții în şedinţa CEx, Mihai Tudose trebuie să decidă dacă acceptă soluția reconcilierii sau își depune mandatul împreună cu întregul cabinet.

Scandalul a pornit de la modul în care Poliţia a gestionat prinderea unui angajat de-al său, arestat mai apoi pentru pedofilie.

Cazul – intens mediatizat – a scos la iveală un întreg lanţ de nereguli în IGPR. Agentul, suspect în mai multe dosare de agresiune sexuală, a fost protejat de colegi de-ai săi. 22 dintre ei sunt cercetaţi. Conducerea Poliţiei Capitalei a demisionat.

Premierul s-a opus destituirii lui Bogdan Despescu de la conducerea Poliției Române, așa cum i-a solicitat șefa Internelor. Carmen Dan l-a propus ca înlocuitor pe Mihai Chiriță, care s-a răzgândit peste noapte și a refuzat postul.