Confidenţialitate

Site-urile mai multor aeroporturi din România, vizate de atacuri cibernetice organizate de hackeri ruși | AUDIO

Una dintre ținte a fost site-ul Aeroportului Henri Coandă, care însă între timp, a redevenit funcțional. Atacat a fost și site-ul Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța, care a picat între 0.00 și 4.00 dimineața, precum și site-urile aeroporturilor din Maramureș și Iași.

Serverele Companiei Aeroporturi București au fost supuse la atacuri cibernetice repetate în ultimele zile.

Atacurile au fost de tip DDoS (distributed denial of service), adcă site-ul a fost coplețit de accesări.

Compania anunță că nu a pierdut informații.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicații Speciale locotenent colonelul Cătălin Chirca, spune la Europa FM că, în astfel de situații, este vitală reacția rapidă:

„În cazul unui atac cibernetic, deciziile și măsurile luate într-un timp extrem de scurt sunt esențiale iar când echipele de administrare tehnică și cele de securitate cibernetică sunt comune, lanțul de decizie este extrem de scurt și imediat. Asigurarea securității cibernetice corelează practic măsuri defensive, atât la nivelul infrastructurii de comunicații, cât și la nivelul de aplicații informatice.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și site-ul Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța a fost atacat de hackerii ruși. Site-ul a fost picat între 0.00 și 4.00 dimineața, cel mai probabil din cauza multitudinii de accesări regizate de atacatorii ruși însă, ulterior, providerii au repus site-ul în funcțiune.

Potrivit reprezentanților Aeroportului Mihail Kogălniceanu, nu au fost create prejudicii sau alte atacuri cibernetice care să afecteze funcționarea site-ului. Aeroportul Mihail Kogălniceanu are un departament de cybersecurity care a informat conducerea asupra intervalului de timp în care site-ul a fost blocat și despre intervenția rapidă a providerului.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și site-ul Aeroportului Suceava a fost nefuncțional, timp de câteva ore, însă acesta a fost repus în funcțiune în jurul orei 9.00.

Site-ul Aeroportului Maramureș a fost și el atacat de hackerii ruși, duminică noapte. Ionuț Caraba director Dezvoltare și responsabil de comunicare:

„A fost un atac de tip DDoS, ce simulează accesarea site-ului și solicitarea de informații printr-o mulțime de surse care duce la blocarea serverului. Atacul a început undeva la 23.20 aseară și site-ul a fost indisponibil dde la ora 23.30 până azi-dimineață, la 7.00, când a fost deblocat serverul (…). Site-ul este găzduit pe un server distinct și nu este în cadrul aeroportului, deci nu are legătură cu rețeaua internă, nu s-au pierdut date, singurul efect al atacului e că site-ul a fost indisponibil.”

Foto: Shutterstock