Confidenţialitate

Site-ul Ministerului Justiției, temporar oprit

Pagina de internet a Ministerului Justiției este ”temporar oprită”, după ce de joi, de la aproximativ ora 18:00, în locul conținutului just.ro a fost afișată o pagină albă. Nici acum siteul nu funcționează, însă este afișat un mesaj scurt explicativ: ”SITE TEMPORAR OPRIT”

Site-ul Ministerului Justiției a devenit o pagină albă, joi seară, după ce ministrul Tudorel Toader a anunțat că va posta online raportul în baza căruia declanșează procedura de revocare a șefei Anticorupție, Laura Kovesi.

Într-un monolog întins pe durata 80 de minute, pe alocuri întrerupt de jurnalişti, Tudorel Toader a citit pe diagonală, după cum el însuşi a spus, o evaluare de 36 de pagini, concluzii care s-ar baza pe decizii ale Curţii Constituţionale şi poziţii publice avute de-a lungul timpului de Laura Kovesi.

În dizertaţia sa, ministrul a menţionat că, anul trecut, DNA şi-a arogat dreptul de a verifica adoptarea controversatei ordonanţa 13, prin care actuala putere a încercat pe furiş dezincriminarea abuzului în serviciu. Actul normativ a generat masive proteste de stradă, fiind abrogat ulterior. Tudorel Toader a invocat o “presiune psihică” făcută atunci asupra membrilor guvernului.

Ministrul i-a reproşat Laurei Koveşi cazurile de persoane reţinute pe nedrept, tergiversarea anchetei Microsoft până la prescrierea unor fapte,  dar şi refuzul acesteia de a se prezenta la Parlament, unde fusese chemată pentru lămuriri în ancheta alegerilor prezidenţiale din 2009, câştigate de Traian Băsescu, o victorie asupra căreia comisia legislativă a lansat semne de întrebare.

Tudorel Toader a mai acuzat-o pe şefa Anticorupţie şi de exces de autoritare, implicarea personală în dosare instrumentate de subordonaţi, falsificarea unor stenograme, sfidarea Curţii Constituţionale şi denigrarea României prin crearea unei imagini de ţară coruptă.

În opinia ministrului, “lucrurile bune nu le pot justifica pe cele rele”, iar DNA nu poate fi identificată cu o singură persoană.

În acest proces de destituire a Laurei Koveşi, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să avizeze, pozitiv sau negativ, raportul de activitate. Purtătorul de cuvânt al CSM, Ștefan Lucaciuc, a spus la Europa FM că instituția nu a primit nici documentul, nici cererea de revocare a Laurei Koveși.

Ultimul cuvânt îl va avea, totuşi, preşedintele Klaus Iohannis, care – săptămâna trecută – opina că nu există motive pentru schimbarea conducerii DNA, remarcând că atacurile la adresa procurorilor au fost lansate de persoane certate cu legea.

Administrația Prezidențială a precizat, aseară, că raportul de evaluare a activităţii Direcţiei Anticorupţie va fi analizat în perioada următoare, invocând “lipsa de claritate” din prezentarea făcută de ministru. Klaus Iohannis a anunţat că va folosi toate prerogativele pentru a asigura independenţa Justiţiei.

Preşedintele va fi prezent, vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, unde situaţia din România este urmărită cu atenţie de oficialii europeni.

Săptămâna viitoare, la Bucureşti va prim-vicepeşedintele executivului comunitar, Frans Timmermans, care nu şi-a ascuns îngrijorările faţă de încercările politicienilor de a zădărnici lupta anticorupţie.

PNL consideră că ministrul Justiţiei a preluat argumentele şi retorica unor grupuri infracţionale, de partea cărora Tudorel Toader s-ar fi poziţionat. Liberalii consideră că schimbarea conducerii DNA nu este oportună în acest moment. USR susţine că Tudorel Toader s-a compromis total.