Confidenţialitate

Senatorii au decis scoaterea a 3 microhidrocentrale din aria protejată a Defileului Jiului, un prim pas pentru punerea lor în funcțiune | AUDIO

Un prim pas pentru punerea în funcțiune celor 3 microhidrocentrale construite pe râul Jiu, a fost făcut de Senatul României. Senatorii au decis scoaterea acestora din aria protejată a Defileului Jiului.

Astfel, ONG urile care se ocupă cu protejarea mediului nu ar mai avea cadru legal pentru a se opune să funcționeze. Cele 3 hidrocentrale sunt realizate în proporție de 96%, însă mai multe decizii judecătorești, ca urmare a plângerilor venite din partea organizațiilor de mediu, nu au permis Hidroelectrica să le pornească.

În Senatul României au avut loc discuții aprinse cu privire la punerea în funcțiune a microhidrocentralelor construite pe râul Jiu. În plină criză energetică, ONG-urile care se ocupă cu protejarea mediului au cerut demolarea hidrocentralelor care n-au funcționat niciodată.

Construcțiile au început în 2003 și au fost realizate în proporție de 96% până în 2017, când lucrările au fost stopate în baza unor decizii judecătorești, ca urmare a faptului că zona a fost inclusă pe ariile protejate din România.

Investițiile la Livezeni, Dumitra și Bumbești au costat statul român peste 200 de milioane de euro. După oprirea investiţiei, construcţiile de pe râul Jiu au intrat în conservare.

Acum, Comisia de energie a Senatului României a avizat favorabil o propunere legislativă care poate permite finalizarea lucrărilor, prin scoaterea acestor investiții din zona protejată.

În maximum o lună, propunerea trebuie votată și de Camera Deputaților. După ce vor fi puse în funcțiune, cele 3 microhidrocentrale vor acoperi consumul a peste 300.000 de locuitori din România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Gabriela Mladin

Citește și: Construirea celor 4 corvete pentru Forțele Navale, amânată din nou. De peste 6 ani, Armata este pusă să aștepte | AUDIO