Confidenţialitate

CSAT a dispus măsuri de întărire a securității în zona Dunării și a țărmului Mării Negre și a aprobat acțiuni de dezvoltare a sistemului național de securitate cibernetică | GALERIE FOTO

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-au reunit astăzi, la ora 13:00, în şedinţă la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis.

UPDATE 15:23. CSAT: „România beneficiază de sprijinul NATO și al aliaților săi pentru apărarea securității în zona Dunării și a țărmului Mării Negre”

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării, sub conducerea președintelui României, Klaus Iohannis, au analizat în ședința de miercuri situația de război din statul vecin, la 2 ani de la declanșarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Astfel, membrii CSAT au transmis că „România beneficiază de sprijinul NATO și al aliaților săi pentru apărarea securității în zona Dunării și a țărmului Mării Negre”.

„Pentru țara noastră, situația de război din statul vecin menține riscurile de incidente care pot afecta teritoriul și cetățenii României, precum și pericolele în ceea ce privește siguranța navigației în Marea Neagră din cauza minelor în derivă și a acțiunilor ostile ale Rusiei”, a transmis Administrația Prezidențială.

Conform sursei citate, „membrii CSAT au analizat măsurile interne luate pentru protejarea integrității teritoriului și a populației României, precum și acțiunile suplimentare care se impun”.

„România beneficiază de sprijinul NATO și al aliaților săi pentru apărarea securității în zona Dunării și a țărmului Mării Negre, prin misiuni de poliție aeriană și capabilități de apărare aeriană și supraveghere. În același timp, sprijinul NATO trebuie însă însoțit de eforturi proprii sporite de consolidare a apărării naționale.”

CSAT: România va continua acțiunile diplomatice privind încetarea agresiunii Rusiei în Ucraina

De asemenea, CSAT a decis să continue demersurile diplomatice privind încetarea agresiunii militare a Rusiei, dar și să mențină eforturile de susținere multidimensională a Ucrainei.

„În pregătirea Summitului NATO de la Washington, D.C., România va continua să colaboreze cu aliații pentru asigurarea unei posturi NATO de descurajare și apărare robuste și eficiente, pentru creșterea prezenței aliate în țara noastră, precum și pentru sprijinirea partenerilor vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova”, a informat Administrația Prezidențială.

Planificarea apărării:

„La nivelul NATO, există o nouă abordare a planificării apărării.  În acest sens, CSAT a aprobat un Raport „care prezintă modul în care aliații pot coopera pentru identificarea capabilităților pentru ciclul următor de planificare”.

„Planurile României pentru dezvoltarea capabilităților sunt reflectate corespunzător în Directiva de planificare a apărării 2023 și în Programul Armata României 2040. Ambele documente sunt susținute de un angajament politic național care permite României să îndeplinească cerințele de alocare a 2,5% din PIB pentru Apărare, din care 20% pentru înzestrare”, a mai anunțat Administrația Prezidențială.

CSAT a aprobat o serie de acțiuni care să dezvolte sistemul național de securitate cibernetică

Membrii Consiliului au evaluat, totodată, și activitatea desfășurată în domeniul securității cibernetice la nivelul instituțiilor competente ale Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2023, precum și principalele obiective pentru anul 2024.

Membrii CSAT au analizat măsurile adoptate în 2023 de către instituțiile cu atribuții în consolidarea rezilienței cibernetice a României.

„De asemenea, au fost aprobate o serie de acțiuni prioritare pe care să le aibă în atenție Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică, în anul 2024, menite să contribuie la dezvoltarea sistemului național de securitate cibernetică și la consolidarea capabilităților de prevenire, descurajare, inclusiv printr-o abordare proactivă, adecvată cadrului internațional de cooperare în domeniu. Totodată, membrii Consiliului au analizat și activitatea CSAT în anul 2023 și au decis transmiterea Raportului de activitate al Consiliului, spre aprobare, Parlamentului României”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Știre inițială

Printre subiectele de pe ordinea de zi se numără situaţia de securitate în regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi implicaţii pentru România, programele de achiziții militare, dar și creşterea gradului de încadrare în Armată, precum şi retenţia personalului, potrivit Administrației Prezidențiale.

Totodată, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT se află un raport privind activitatea desfăşurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2023 şi raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată anul trecut.

Precedenta şedinţă a CSAT a avut loc în octombrie 2023. Atunci, președintele Klaus Iohannis, alături de membrii CSAT au discutat despre subiecteprecum: consumul de droguri sau alte substanţe stupefiante de către tineri sau elevi, evoluţiile privind situaţia de securitate în regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei – implicaţii pentru România și despre planul de înzestrare a Armatei României 2024 – 2033.

Sursa foto: Presidency.ro

Citește și: Ioana Ene Dogioiu, despre comasarea alegerilor prezidențiale cu parlamentare: Klaus Iohannis are nevoie de argumente pentru o funcție europeană | AUDIO