Confidenţialitate

Ședință CSAT, convocată de președintele Iohannis pe 26 ianuarie

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni, transmite Administrația Prezidențială.

Ședința CSAT este convocată de șeful statului în contextul tensiunilor de la granița Ucrainei cu Rusia, dar și după ce ministrul de Externe de la Moscova a cerut, vineri, la Geneva, ca NATO să revină la granițele din 1997, fără a mai include România și Ungaria.

În contextul în care România și Bulgaria au aderat la NATO după această dată (ambele în 2004), Serghei Lavrov a spus că Rusia își dorește ca toate trupele străine, armamentul și tehnica militară să fie scoase din aceste țări.

Pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la:
• Situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO;
• Măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței.

Referitor la solicitare făcută de ministrul de Externe al Rusiei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis, vineri, că solicitarea, făcută și în trecut, a fost deja respinsă de către NATO atât public cât și în dialogul avut de Alianță cu Moscova:

„Această solicitare a fost deja respinsă fără echivoc ca inacceptabilă de către Alianța Nord-Atlantică atât public, cât și în cadrul dialogului NATO cu Rusia și, respectiv, SUA-Rusia. O astfel de solicitare este inadmisibilă și nu poate face obiectul unei negocieri, având în vedere că postura de descurajare și apărare este nemijlocit conectată cu, și este parte intrinsecă a mecanismului de apărare colectivă al NATO, asupra căruia niciun stat terț nu poate avea drept de veto. Aliații au menționat ferm că vor continua politica de consolidare a securităţii și apărării colective, inclusiv prin prezența trupelor aliate pe teritoriul aliaților estici.”

Autor: Narcis Roșioru

Citește și: Rusia vrea ca forțele NATO să părăsească România și Bulgaria, cu tot cu tehnica militară. Reacția MAE | AUDIO