Confidenţialitate

Sechestru asigurator pe conturile Petrotel Lukoil

Sechestru asigurator pe conturile Petrotel Lukoil pentru recuperarea unui prejudiciu  in valoare de peste 2.5 MILIARDE de euro.

Procurorii ploieșteni au extins cercetările în dosarul de evaziunie fiscală și spălare de bani care vizează rafinăria Lukoil din Ploiești și au ajuns, în urma verificărilor, la acest prejudiciu record de zece ori mai mare față de cel calculat la sfârșitul anului trecut când a demarat ancheta.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti care instrumentează dosarul Lukoil au extins măsurile asigurătorii, punând sechestru asupra unor bunuri ce aparţin companiei Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda până la concurenţa sumei de două miliarde de euro.

Ancheta în dosarul Petrotel Lukoil a demarat în toamna anului trecut atunci când la Ploiești, la sediile aparținând rafinăriei au avut loc mai multe descinderi soldate cu reținerea lui Andrey Bogdanov, directorul general al Petrotel Lukoil, cercetat și acum sub control judiciar. Inițial procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au stabilit un prejudiciu, atunci considerat record pentru România, în valoare de 230 milioane de euro. Acuzațiile erau și au rămas și acum de evaziune fiscală și spălare de bani.
Însă, după extinderea cercetărilor, care au durat din luna octombrie a anului trecut și până în prezent, procurorii au descoperit o serie de operațiuni financiare efectuate între Petrotel Lukoil Ploiești și alte entități din același grup care au dus la modificare prejudiciului estimat în prezent la peste 2 miliarde de lei.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii ploieșteni au decis luarea unor măsuri asiguratorii asupra conturilor bancare deţinute de Petrotel Lukoil la bănci comerciale din Anglia şi Olanda.
Totodată procurorii ploioeșteni au demarat urmărirea penală pe numele altor cinci persoane, dintre care doi cetățeni ruși ce dețin funcții importante în cadrul rafinăriei. Acestea sunt cercetate sub control judiciar.