Confidenţialitate

Sebastian Zachmann: Este foarte puțin probabilă suspendarea lui Klaus Iohannis | VIDEO

Sebastian Zachmann a fost invitatul Adrianei Nedelea la Europa FM în emisiunea Piața Victoriei. Jurnalistul Prima TV a spus că AUR punctează electoral și este consecvent în mesajele pe care le transmite, de altfel aceasta fiind atitudinea potrivită a unui partid din opoziție care este anti-sistem. Totuși, jurnalistul Sebastian Zachmann a subliniat că atitudinea AUR nu-i oferă partidului certitudinea că demersul de demitere a președintelui s-ar putea materializa.

„AUR punctează electoral și sunt consecvenți cu mesajele lor de două luni. Deci fac ceea ce trebuie să facă un partid din opoziție anti-sistem. Asta nu înseamnă că demersul lor va avea o finalitate sau un succes. Este foarte puțin probabilă suspendarea președintelui Klaus Iohannis”, a explicat Sebastian Zachmann.

Sebastian Zachmann: „AUR, fără sprijinul consistent al PSD, nu poate nici să înceapă procedura de suspendare a președintelui”

„Primul pas ar fi strângerea de semnături. AUR are nevoie de o treime din numărul de parlamentari care să fie de acord cu începerea procedurii de suspendare. Asta înseamnă 165 de voturi. AUR are 43 de parlamentari cu totul. Fără sprijinul consistent al PSD nu poate nici să înceapă procedura de suspendare a președintelui. Acest demers, anunțat pompos, va muri din fașă fără sprijinul PSD”, a spus Sebastian Zachmann.

„Ulterior strângerii de semnături urmează pasul doi: trebuie să strângi o majoritate parlamentară pentru suspendarea președintelui. Și ajungem din nou în situația de blocaj politic în care ne aflăm și azi. Deci dacă în primă fază ar fi suficientă o alianță conjuncturală între AUR și PSD, în a doua fază este musai o alianță între AUR, PSD și USR ca George Simion să strângă o majoritate parlamentară și să se poată ajunge ulterior la referendumul pentru demiterea președintelui, care, paradoxal, ar fi pasul cel mai simplu.

Toată lumea se raportează la referendumul din 2012 sau chiar la cel din 2007, dar atunci erau alte condiții. Pragul pentru prezență la referendum era de 50%. Între timp, domnii de la PSD, s-au ocupat de acest amănunt și au coborât pragul la 30%. Pe fondul presiunii sociale și al disprețului manifestat – cel puțin pe rețelele sociale – față de președintele Klaus Iohannis, cred că s-ar atinge foarte ușor pragul de 30% prezență, însă nu cred că se va ajunge la votul popular, iar aceste proceduri vor fi abandonate într-un moment sau altul în Parlament”, a mai spus jurnalistul.

Sebastian Zachmann, despre strategia AUR: „Anti-sistem, radicalizarea discursului și modul franc de a face politică”

„AUR mizează pe aceste mesaje războinice la adresa tuturor politicienilor. Aceasta a fost strategia pentru a intra în Parlament, strategia anti-sistem, radicalizarea discursului și modul franc de a face politică. Liderii AUR au conturi de Facebook, ceea ce poate să însemne depășirea pragului electoral”, a spus Sebastian Zachmann la Europa FM.

Jurnalistul a explicat că politicienii AUR știu să profite de oportunitate și „știu să-și joace cartea din punct de vedere politic”. Sebastian Zachmann a mai spus că vinovații pentru situația în care ne aflăm în prezent sunt chiar cei care au inițiat criza: „Nu cei de la USR, ci mai degrabă Klaus Iohannis”.

Jurnalistul a mai sus că situația politică din România are nevoie ca toți competitorii politici să se așeze la o masă, să-și transmită toate reproșurile și să stabilească un nou început, un „T0 de la care să repornească guvernarea”.

„Altfel, nu fac decât să le dea muniție celor de la PSD sau AUR”, a mai spus Sebastian Zachmann la Europa FM.

Citește și: AUR a anunțat că începe demersurile pentru suspendarea lui Klaus Iohannis. Simion: „Îl vom demite pas cu pas” | AUDIO