Scurt istoric al funcţiei de preşedinte al SUA

La 8 noiembrie, Statele Unite ale Americii vor alege un nou preşedinte.

În competiţie se află democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump.

Primul preşedinte al SUA a fost George Washington, care a avut două mandate, între 1789 şi 1793 şi 1793 şi 1797.

Actualul locatar al Casei Albe, Barack Obama, este cel de-al 44-lea preşedinte american. Primul său mandat s-a desfăşurat între 2009 şi 2013. Al doilea mandat se va încheia la 20 ianuarie 2017, ora 12.00.

În Statele Unite ale Americii a fost pentru prima dată creată funcţia de preşedinte ca şef de stat al unei republici moderne. În prezent, funcţia în sine a generat o copiere şi o multiplicare a modelului iniţial american la scală globală, acolo unde există un sistem de guvernare de tip prezidenţial.

Articolele Confederaţiei adoptate în 1781 au constituit prima formă a unui act de guvernare al SUA, fiind de fapt o primă încercare de scriere a unei constituţiei moderne. Aceste Articole au fost înlocuite de Constituţia Statelor Unite la 21 iunie 1788, când statul New Hampshire a fost cel de-al nouălea stat din cele treisprezece originare care a ratificat Constituţia SUA.

În realitate, Articolele Confederaţiei au fost în vigoare până la 29 mai 1790, când ultimul stat, Rhode Island, a ratificat Constituţia SUA.   După adoptarea Articolelor Confederaţiei, funcţia de Preşedinte al Congresului Continental a fost redenumită “President of the United States in Congress Assembled” (Preşedinte al Statelor Unite ale Americii al Congresului).

Din punct de vedere funcţional, postul era diferit de cel din timpurile noastre, fiind atunci mai degrabă un conducător temporar al unei legislaturi a Congresului Statelor Unite în faza incipientă de organizare.

După înlocuirea Articolelor Confederaţiei cu moderna Constituţie a SUA, între anii 1787 şi 1790, funcţia de preşedinte al SUA al Congresului a fost dizolvată, iar rolul acesteia, împreună cu alte puteri învestite specifice fiecărei funcţii, a fost conferit altor trei poziţii executive: preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, preşedinte al Senatului şi preşedintele Pro Tempore al Senatului Statelor Unite. Astfel, ramura executivă a guvernului SUA a fost înfiinţată, prin separarea executivului de legislativ, şi deci funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii a fost creată.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS