Confidenţialitate

Schema privind plafonarea prețurilor la energie ar putea fi analizată din nou de către Guvern | AUDIO

Ministrul de Finanțe susține că este nevoie de adaptarea schemei la situația economică actuală.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Finanțelor spune  că schema de plafonare a prețurilor ar trebui reanalizată după ce rata inflației a ajuns la 11,2%. Adrian Câciu susține că nu există motive de îngrijorare pentru că prețurile facturilor nu vor crește, chiar dimpotrivă- ar fi posibil să scadă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Avem o inflaţie azi de 11,2%. Principala cauză a acestei scăderi a inflaţiei o reprezintă intervenţia Guvernului, criticată de-a lungul timpului de piaţă, asupra preţurilor la energie. Iată un efect care se va propaga şi către populaţie. Este necesară o analiză pe noul context de preţ şi o adaptare a plafoanelor sau a modului de schemă de sprijin la noul context. Adaptarea unei scheme poate să însemne şi preţuri mai mici.”

Recent, în spațiul public a apărut informația că nu sunt bani, la Ministerul Energiei, pentru a susține plata furnizorilor. Ministrul Adrian Câciu dezminte informațiile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

”A fost clarificată în şedinţa de guvern. Are bani. banii aceştia există. Este un instrument în plus pentru a achita cu celeritate facturile restante. Pe de altă parte, prin acest instrument, pentru a nu mai sta în întârziere pe fondul de tranziţie, pentru că s-a constatat că fondul de tranziţie în ultimele două, trei luni nu a fost alimentat corespunzător s-a intervenit cu încă un instrument flexibil, astfel încât Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii, din creditele bugetare avute la dispoziţie pe alte titluri de cheltuieli să poată plăti aceste facturi. Bani sunt. Se văd în execuţia bugetară”

Jurnaliștii l-au întrebat pe ministrul finanțelor care este noua sursă de venit pe care ministerul Energiei o are. Adrian Câciu a evitat să răspundă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Pe oameni cred nu îi interesează partea tehnică pe care o discutăm între noi. Pe oameni îi interesează să fie facturile plătite la furnizori și să fie facturile  cu prețuri mici la cetățeni. Sunt bani în bugetele ministerelor.”

Sursa foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Citește și: Guvernul a aprobat ordonanța de urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare | AUDIO