Confidenţialitate

Scădere semnificativă a inflației: de la 14,5% în martie, rata anuală a ajuns în aprilie la 11,23% | AUDIO

Redresarea prețurilor la energie a contribuit la reducerea inflației, spune guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Tot el mai spune că România stă mai bine compartiv cu patru țări din zona euro: țările Baltice și Slovacia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Inflația în România în prezent e mai redusă comparativ cu 4 țări din zona Euro: țările baltice si Slovacia. Cea mai importantă contribuție a continuat să revină componentelor energetice.”

Inflația a încetinit și pentru că prețurile la carburanți au scăzut în ultima perioadă. Ieftiniri au fost înregistrate mai ales la motorină, subliniază și Mugur Isărescu.

Conform aplicației monitorul prețurilor, cele mai multe stații de alimentare vindeau motorina în această dimineață cu 6 lei și aproape 50 de bani. Litrul de benzină trecea ușor de 6 lei și 50, dar nu era mai mare de 6 lei și 60 de bani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Este o scădere evidentă a prețurilor la carburanți în special pentru că a scăzut prețul țițeiului, dar și alți factori au contribuit. S-a calculat media prețurilor  practicate în București de cele mai mari 7 lanțuri de benzinării. Scăderea este evidentă în mod deosebit la motorină dar și la benzină.”

Deși veștile despre inflație sunt îmbucurătoare, prețurile la alimente sunt tot mari, iar scumpirile nu s-au domolit în luna aprilie, conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică.

Totuși, guvernatorul BNR spune că scumpirile s-ar putea tempera în perioada următoare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Șocurile de ofertă din anul anterior care au dus la creșterea frecvenței ajustării prețurilor unor alimente procesate- ulei, lapte și lactate, carne- s-au mai temperat. O analiză care ne dă speranță că se vor tempera creșterile la produsele agroalimentare. Sunt posibile și scăderi pentru că și aici au fost fluctuații: și creșteri și scăderi.”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Italia: Reuniune de urgență a oficialilor după ce prețul pastelor a crescut vertiginos. De ce refuză ministrul Industriei plafonarea prețului la paste?