Confidenţialitate

Italia: Reuniune de urgență a oficialilor după ce prețul pastelor a crescut vertiginos. De ce refuză ministrul Industriei plafonarea prețului la paste?

Reuniune de urgență a oficialilor italieni, convocată de ministrul Industriei Adolfo Urso, după ce prețul pastelor a crescut vertiginos. Pentru a elimina ipoteza creșterii artificiale a prețurilor și pentru a liniști populația, oficiali guvernamentali, producători, distribuitori și asociații pentru drepturile consumatorilor s-au întâlnit pentru a clarifica situația. A fost cerută plafonarea prețurilor la paste, dar ministrul Industriei a refuzat această măsură.

Prețul pastelor a crescut cu 17,5% în martie 2023 și cu 16,5% în aprilie 2023 față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor centralizate de Istat – agenția italiană de statistică. De asemenea, prețurile sunt de două ori mai mari decât rata inflației naționale, care a ajuns la 8,8% luna trecută, scrie Financial Times.

La reuniunea de urgență convocată joi de ministrul Industriei Adolfo Urso unii dintre participanți au cerut plafonarea prețului la paste. Ministrul Industriei a declarat că nu se va implementa această plafonare, adăugând că piața se va corecta curând, având în vedere că prețurile la energie sunt în scădere, iar costul unor materii prime precum grâul dur sau grișul sunt, de asemenea, pe un trend de scădere.

„Ultimele sondaje de prețuri ne arată deja primele semne, deși slabe, de scădere a prețurilor, deci costul pastelor s-ar putea reduce semnificativ în următoarele luni”, transmite guvernul italian într-un comunicat publicat la finalul reuniunii.

De ce a crescut prețul pastelor în Italia? Explicația ministrului Industriei

Concluzia la care s-a ajuns la finalul reuniunii în ceea ce privește creșterea vertiginoasă a prețurilor la paste este că distribuitorii au vândut paste produse în perioada în care costurile la energie și materii prime erau mai mari.

„Companiile transmit că prețurile actuale sunt explicate de eliminarea stocurilor de paste făcute atunci când costurile la materii prime erau foarte mari”, a subliniat ministrul Industriei.

Reacția asociațiilor de consumatori

Reuniunea a fost descrisă de asociația națională a consumatorilor drept un „eșec”, notează Financial Times. Potrivit presei locale, președintele Assoutenti – Asociația Națională pentru Drepturile Consumatorilor – Furio Truzzi a amenințat cu un boicot: „Dacă prețurile nu vor scădea curând, consumatorii vor lăsa pastele la raft. Nu vom cumpăra timp de 15 zile”.

Codacons, o altă asociație pentru drepturile consumatorilor, a transmis că va depune o plângere la Consiliul Concurenței italian „pentru a fi constatate posibile ilegalități privind evoluția prețurilor la paste”.

Pastele, unul dintre alimentele preferate de italieni

Un italian consumă anual aproximativ 23 de kilograme de paste, conform datelor centralizate de Codacons.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Prețuri record pentru uleiul de măsline: A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani | AUDIO