Confidenţialitate

Zeci de morţi la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza, în ziua deschiderii ambasadei SUA la Ierusalim

Forţele israeliene au deschis focul, luni, asupra mulţimii de palestinieni care protestează la graniţa dintre Fâşia Gaza şi statul evreu.

Un bilanţ provizoriu al sângeroaselor confruntări indică cel puţin 58 de morţi şi în jur de 2.700 de răniţi, potrivit Al Jazeera.

Guvernul palestinian denunţă un “masacru oribil”.

Violenţele au escaladat în ziua în SUA îşi mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, un gest care a înfuriat lumea arabă.

Zeci de palestinieni au fost ucişi de soldaţi israelieni de la izbucnirea protestelor în Fâşia Gaza, la 30 martie.

https://www.youtube.com/watch?v=XbZjFCGZ1Mc

 

Statul evreu confirmă că trupele sale au folosit muniţie de război pentru a împiedica distrugerea sau spargerea gardului de la graniţa cu Fâşia Gaza.

Organizaţiile pentru drepturile omului susţin că folosirea forţei de către armata israeliană este disproporţionată faţă de ameninţarea reprezentată de palestinieni, care aruncă pietre şi cocteiluri Molotov şi incendiază anvelope de maşină.

Agerpres aminteşte că transferul ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim concretizează promisiunea făcută la 6 decembrie anul trecut de preşedintele american Donald Trump, când acesta a anunţat şi recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel – decizie ce a marcat o ruptură faţă de ultimele decenii de diplomaţie americană şi care a generat satisfacţie în rândul israelienilor, dar mânie printre palestinieni, care revendică partea estică a Oraşului Sfânt.

Zilele trecute, România a blocat, alături de Ungaria, Cehia şi Austria, o declaraţie în care blocul comunitar critica relocarea ambasadei americane la Ierusalim, oraş al cărui control este disputat de evrei şi arabi.

Dosarul a stârnit reacţii aprinse la Bucureşti, după o recentă vizită a premierului în Israel.

Viorica Dăncilă a fost însoţită în acea deplasare de şeful Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, un susţinător al relocării după model american. Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut ulterior demisia premierului, susţinând că politica externă este atributul său, iar la nivelul Uniunii Europene, mutarea ambasadelor nu este agreată.

Într-o dezbatere tv, duminică seară, Liviu Dragnea a replicat că responsabile de relaţia cu străinătatea sunt, pe lângă Administraţia Prezidenţială, atât Guvernul, cât şi Parlamentul.