Confidenţialitate

SUA inaugurează ambasada de la Ierusalim, recunoscând orașul drept capitală a Israelului

În condiţii de maximă securitate, luni, la Ierusalim va fi deschisă Ambasada Statelor Unite, relocată de la Tel Aviv, în ciuda criticilor şi temerilor comunităţii internaţionale.

Se împlinesc, totodată, 7 decenii de la declaraţia de fondarea statului evreu.

Prin transferul reprezentanţei diplomatice, administraţia lui Donald Trump recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

În ajun, duminică seară, cu acest prilej, autorităţile israeliene au organizat o recepţie la care a participat şi un reprezentant al Ambasadei României, după cum a confirmat Ministerul de Externe.

La inaugurarea de luni, ţara noastră nu a primit o invitaţie de la partea americană.

Zilele trecute, România a blocat, alături de Ungaria, Cehia şi Austria, o declaraţie în care blocul comunitar critica relocarea ambasadei americane la Ierusalim, oraş al cărui control este disputat de evrei şi arabi.

Dosarul a stârnit reacţii aprinse la Bucureşti, după o recentă vizită a premierului în Israel.

Viorica Dăncilă a fost însoţită în acea deplasare de şeful Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, un susţinător al relocării după model american. Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut ulterior demisia premierului, susţinând că politica externă este atributul său, iar la nivelul Uniunii Europene, mutarea ambasadelor nu este agreată.

Într-o dezbatere tv, duminică seară, Liviu Dragnea a replicat că responsabile de relaţia cu străinătatea sunt, pe lângă Administraţia Prezidenţială, atât Guvernul, cât şi Parlamentul.