Confidenţialitate

Patronii cer Guvernului ajutor pentru a putea crește salariile minime, în contextul în care aproape 2 milioane de români primesc lunar 3.300 de lei brut | AUDIO

Salariile umilinței: aproximativ 1 milion 800 de mii de români câștigă lunar salariul minim. Patronii cer ca firmele să fie ajutate pentru a putea crește salariile minime în ritmul anunțat de guvernanți. Din iulie, salariul minim brut ar urma să ajungă la 3.700 de lei. Marți, la întâlnirea pe care patronii o vor avea cu premierul, vor discuta și despre cum va fi crescut salariul minim în 2024 și 2025.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până acum, 200 de lei acordați în plus la salariul minim sunt scutiţi de taxe. Într-un fel în 2023, într-un altul în 2024. Secretarul general al Consiliului companiilor Mici și Mijlocii, Sterică Fundulea, a explicat că acum facilitatea se acordă doar dacă salariul minim al unui angajat e adus la 3300 de lei brut.

Sterică Fundulea: Majorarea salarială a fost o gură de oxigen

„Acel 200 de lei a fost o gură de oxigen și este în continuare. Din păcate, anul acesta ați văzut cum se aplică. Doar pentru 3.300, altfel nu se aplica pentru toată lumea. Anul acesta se aplică doar pentru cei cu 3.300 de lei. Dacă am 3.301 nu se mai aplică”, a spus secretarul general al Consiliului companiilor Mici și Mijlocii, Sterică Fundulea.

Guvernul a anunțat că salariul minim brut ar urma să crească la 3.700 de lei de la 1 iulie… și, posibil, 4000 de lei de la 1 ianuarie 2025.

Patronii cer ca, la următoarele majorări și suma scutită de impozite să crească, poate la 300-400 de lei, pentru ca deținătorii de firme să poată opera noi majorări

„Pentru că dacă Guvernul ar veni în acest moment și ar spune: «salariul este de 3.300 de lei», dar dacă vrei să îl faci 3.700 de lei, cei 400 de lei nu sunt purtători de taxe și impozite și la următoarea mărire vin și spun «și vă mai dăm 300 de lei până la 4.000 de lei», noi credem că ar fi o abordare mai inteligentă pentru economie, pentru toți poți să dai niște salarii mai mari oamenilor”, a declarat președintele Consiliului, Florin Jianu.

Estimările din mediul privat privind numărul de angajați la negru indicau că numai în zona service-urilor auto ar fi cel puțin 10.000 de lucrători în această situație. Măsurile guvernului nu încurajează firmele să treacă la contracte, spun reprezentanții patronilor:

„Ei au ales pentru că li s-a permis să treacă să lucreze în zona nefiscalizată. Ăsta-i motivul pentru care noi, în momentul ăsta, avem un deficit de forță de muncă foarte mare”, a declarat un reprezentant al patronilor.

„Știi ce mi-a zis frizerul meu? Că se apucă de tuns în fața frizeriei. Deci, noi trebuie să gândim de fapt mecanismele care duc la eliminarea acestui fenomen”, a spus un alt reprezentant.

De la 1 octombrie, salariul minim brut este 3.300 lei, adică un angajat cu acest brut primește net 2080 de lei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Companiile mici cer Guvernului amânarea sistemului e-factura până la finalul anului 2024 | AUDIO