Confidenţialitate

Companiile mici cer Guvernului amânarea sistemului e-factura până la finalul anului 2024 | AUDIO

Companiile mici cer Guvernului să amâne sistemul e-factura care a devenit – teoretic – obligatoriu de la 1 ianuarie, dar amenzile încep să fie date de la 1 iulie. Oamenii de afaceri vor ca „perioada de grație” să fie prelungită până la 31 decembrie. Consiliul Întreprinderilor Mici și Mijlocii a prezentat un sondaj realizat în rândul patronilor, în care aceștia spun ce probleme întâmpină.

Florin Jianu, președintele Consiliului Întreprinderilor Mici și Mijlocii: „Solicităm campanii de informare a antreprenorilor”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Solicităm prorogarea până la 31 decembrie a termenelor de neaplicare a sancțiunilor privind neîncărcarea facturilor la termen, respectiv înregistrarea facturilor neprimite prin e-factură. Solicităm campanii de informare a antreprenorilor. Întreprinzătorii menționează 65,6% dintre ei că e-factura nu-și atinge scopul de combatere a evaziunii fiscale. De ce? Pentru că tot ce-i cinstiți tot cei onești folosesc și e-factura”, a spus Florin Jianu.

De asemenea, companiile mici așteaptă de la guvern și vouchere pentru digitalizare, care să le ajute să poată suporta costurile pentru diverse achiziții și investiții

Solicitările vor fi prezentate într-o întâlnire cu premierul la începutul săptămânii viitoare, marți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Am propus și o să avem marți o întâlnire cu premierul României în care o să-i propunem un program de vouchere de digitalizare prin care întreprinzătorii să poată să susțină o parte din costurile cu ceea ce înseamnă conformarea pentru e-factura. Ați văzut, 6 din 10 întreprinzători au menționat costurile ridicate și vorbim de întreprinzătorii mici, de micro-întreprinderi pentru care conformarea la e-factură sau alte elemente de digitalizare înseamnă costuri”, a mai spus Florin Jianu.

Într-o conferință de presă, oamenii de afaceri au explicat că problemele patronilor de firme mici sunt numeroase și de aceea nu ar trebui să fie amendați până la sfârșitul anului

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Cerem acum să fie prelungit acest termen până la 31 decembrie nu din cauza faptului că protejăm pe cineva. Problema este ce facem cu cei care nu pot înregistra acele cinci zile factura în e-factură. Din varii motive: n-au internet, e în Delta Dunării; sau PFA-urile care de obicei mergeau cu actele la contabil o dată pe an. Cum facem să înregistrăm acele facturi? Cum facem să avem acces la facturi mai mult de 60 de zile? Pentru că sistemul acum spune că poți să-ți iei factura din e-factura în maxim 60 de zile. Păi pe mine mă obligi să o țin în arhivă cinci ani de zile și tu, statul, o ții doar 60 de zile”, a explicat un om de afaceri.

Sistemul e-factura, care obligă toți operatorii economici să încarce toate facturile emise, ar trebui să reducă evaziunea fiscal și să ajute la o monitorizare a gradului de colectare a TVA.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: PNL Gorj a cerut ruperea de PSD, ca urmare a unor nemulțumiri privind împărțirea banilor pentru bugetele locale | AUDIO