Confidenţialitate

Salariile de bază, indemnizațiile și sporurile pentru bugetari vor fi înghețate, în 2022, arată un proiect al Ministerului Finanțelor | AUDIO

Salariile de bază, indemnizațiile și sporurile pentru bugetari vor fi înghețate, anul viitor. La fel și salariile parlamentarilor, iar pensiile speciale pentru primari se amână până în 2023 – sunt doar câteva dintre măsurile prevăzute într-un proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Finanțelor.

Tichetele de vacanță și cele sociale pentru mese calde se vor acorda, anul viitor, dar pe suport electronic, adică pe card. Tichetele de vacanță emise pe hârtie vor putea fi folosite până când le expiră valabilitatea.

În ceea ce privește cadourile în bani oferite angajaților cu diverse ocazii, cu ar fi Paștele sau Crăciunul, proiectul de ordonanță publicat de Ministerul Finanțelor prevede o majorare a plafonului de la care sunt impozitate aceste prime. Dacă până acum se impozita orice primă mai mare de 150 de lei, de acum înainte, impozitul se va aplica de la sume ce depășesc 300 de lei.

Aceeași ordonanță prevede că salariile și sporurile angajaților la stat, inclusiv veniturile parlamentarilor, vor fi înghețate anul viitor. Sunt exceptați doar angajații din sănătate, care vor avea o creștere a salariilor cu un sfert din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și salariul din decembrie 2021.

Salariul minim brut pe țară poate fi aplicat pentru un salariat pentru cel mult 24 de luni. După expirarea acestei perioade, angajatul va fi încadrat pe un salariu superior.

Pensiile speciale pentru primari se amână până la 1 ianuarie 2023, iar celelalte pensii speciale nu vor fi actualizate cu rata medie anuală a inflației.

În plus, în cazul pensiilor ce depășesc 4.000 de lei, se vor achita contribuții de asigurări sociale și de sănătate.

Autor: Florentina Mihăiță

Citește și: Anul 2022 se anunță a fi unul foarte greu din punct de vedere financiar. Apogeul va fi de Paște, spun analiștii economici | AUDIO