Confidenţialitate

Salariații Agenției de Salvare a Vieților Omenești pe Mare cer autorităților să nu desființeze instituția | AUDIO

Zeci de salariați ai Agenției de Salvare a Vieților Omenești pe Mare au protestat in portul Constanța față de decizia ministrului Transporturilor Cătălin Drulă de desființa instituția. Ei cer autorităților ca agenția să rămână civilă respingând militarizarea activității lor prin anunțata preluare de către IGSU.

Au mai existat tentative de desființare a Agenției de Salvarea a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM). Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, ar trebui să cunoască legislația maritimă internațională, spun sindicaliștii ARSVOM. Ar fi aflat astfel, că statul român s-a obligat prin acordurile cu Uniunea Europeană și cu statele din bazinul Mării Negre să asigure activitatea de intervenție pentru salvarea vieților pe mare precum și în cazuri de poluare marină. Liderul sindical ARSVOM, Robert Robescu:

„Am cerut astăzi domnului prim ministru Cîțu o intrevedere, că probabil dânsul nu știe despre ce e vorba. El și-a dat doar un acord de principiu și am cerut și domnului Drulă”. 

Liderul sindical demontează acuzația privind „barca pe care cei de la acea agenție au dat au dat milioane de euro și nu poate funcţiona pe vreme rea”.

„Nu-i bărcuță, e o navă, a ieșit la 40 de mile în larg pe o mare de gradul 5 la 6, asta inseamnă valuri de circa 5 metri, după care a fost întoarsă din drum de către  Centrul de Coordonare Maritimă din subordinea ANR”.

Și asta pentru că mai aproape de locul unde se scufundase un vapor ucrainean se afla o altă navă românească ce  a reușit să intervină rapid. Ministrul Transporturilor a mai spus că agenția va fi desființată și din cauza suspiciunilor de integritate, după ce managerul ARSVOM a fost arestat la domiciliu intr-un dosar de corupție. 

„Fiecare de aici caută să iși facă treaba cum trebuie. Faptul că un manager e acuzat că ar fi furat împreună cu alții nu este vina noastră cum nici la spitale, nu s-au inchis spitale că managerii au făcut ce au făcut. Să răspundă, să li se confiște și averile, să răspundă penal, pentru că nu e normală să fure banul public”. 

Cei peste 170 de angajați ai ARSVOM sunt specializați, printre altele, in operațiunile de salvare pe mare, in dezesuarea în dezesuarea navelor si epavelor, stingerea incendiilor navale, spargerea ghetii pe caile navigabile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ghiulfer Predescu