S-a stins din viață actriţa şi cântăreaţa franceză Marie Laforêt | VIDEO

Actriţa şi cântăreaţa franceză Marie Laforêt a murit la vârsta de 80 de ani, potrivit Le Monde.

Alintată “Fata cu ochi de aur”, artista i-a fost parteneră lui Alain Delon în filmul Plein soleil. Filmografia sa reunește 35 de lungmetraje.

Între cântecele din repertoriul său, se numără  “Mon Amour, Mon Ami”, “Les vendanges de l’amour”, “Ivan, Boris et moi”, “Viens sur la montagne”, “Marie douceur, Marie colère”, “Que calor la vida sau “Il a neigé sur Yesterday”. Albumele sale s-au vândut în peste 35 de milioane de exemplare.

Pe numele real Maïtena Doumenach, vedeta s-a născut la 5 octombrie 1939, la Soulac-sur-Mer, în Gironde.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, amintește Mediafax, familia s-a mutat în nordul Franței, apoi la Paris.

Atrasă ulterior de artele dramatice, tânăra Maïtena s-a înscris la concursul “S-a născut o stea”, organizat de postul Europe 1 în 1959. Atunci a remarcat-o regizorul Louis Malle, care i-a oferit un rol în filmul “Liberté”, ce nu a mai fost lansat. A debutat în cele din urmă în “Plein Soleil”, de René Clément, în care a apărut alături de Alain Delon.

După o primă invitaţie la Festivalul de la Cannes în 1959, a obţinut foarte multe roluri. S-a căsătorit cu regizorul Jean-Gabriel Albicocco, jucând apoi în două dintre filmele acestuia, “Fille aux yeux d’or” (1961) şi “Le Rat d’Amérique”, unde a apărut alături de Charles Aznavour.

A mai jucat în filme precum “Joyeuses Pâques”, “Flic ou voyou”, de Georges Lautner, cu Jean-Paul Belmondo, “Les morfalous”, de Henri Verneuil, “La chasse à l’homme”, de Edouard Molinaro, “Fucking Fernand”, de Gérard Mordillat, “Tangos, l’exil de Gardel”, de Fernando Solanas (premiul juriului la Veneția 1985).

În 1963, a debutat muzical cu piesa “Les vendanges de l’amour”, de Danyel Gérard, care a avut un succes imediat. Au urmat hituri precum “Ivan, Boris et moi”, “Il a neigé sur Yesterday” (omagiu adus The Beatles), “Viens sur la montagne”, “Marie douceur, Marie colère”, “Que calor la vida” și turnee în lumea întreagă.

În anii 1970, Marie Laforêt devine pionieră a genului World Music, inspirat in folk-ul american și european. A renunțat treptat la înregistrări, și-a scris propriile cântece, o carte de succes, “Contes et légendes de ma vie privée”.

Stabilită la Geneva, Marie Laforêt a deshis o gaerie de artă.

Căsătorită de cinci ori, Marie Laforêt a avut trei copii, cu omul de afaceri Judas Azuelos și cu omul de afaceri și colecționarul de artă Alain Kahn-Sriber. Lisa Azuelos, regizoarea filmului “LOL”, cu Sophie Marceau, vorbea despre relațiile dificile cu mama sa, care a și mărturisit că a fost câteodată mai puțin implicată în viața copiilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS