Confidenţialitate

Proteste în Rusia: Peste o mie de oameni au fost arestați | VIDEO

După anunțul lui Vladimir Putin în privința mobilizării militare parțiale în Rusia, oamenii au început să se adune pentru proteste. În Moscova, Sankt Petersburg, Kaliningrad și Novosibirsk oamenii au ieșit pe străzi pentru a protesta. Conform The Guardian, polițiștii ruși au arestat peste 1000 de oameni în 38 de orașe, majoritatea fiind din Moscova și Sankt Petersburg.

Cele mai importante evenimente ale zilei în contextul anunțului lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială: De la decret oficial la proteste masive în Rusia

Proteste masive au izbucnit în Rusia după anunțul liderului de la Kremlin privind mobilizarea parțială – Vladimir Putin a anunțat într-un discurs susținut în dimineața zilei de miercuri, 21 septembrie 2022, că „decretul privind mobilizarea parțială a fost semnat. Camerele Adunării Federale au primit această informație”.

La scurt timp după discursul lui Vladimir Putin, Serghei Șoigu – ministrul Apărării de la Moscova – a anunțat că Rusia va mobiliza 300.000 de rezerviști pentru a-și întări poziția militară pe teritoriul ucrainean.

După anunțul președintelui Rusiei privind mobilizarea parțială, tarifele biletelor de avion cu plecare din Rusia au crescut, un bilet pentru ruta Moscova-Dubai, de exemplu, ajungând la prețul de 5.000 de dolari sau mai mult, peste 10.000 de dolari de-a lungul zilei.

În jurul orei 18:00, 21 septembrie 2022, au început protestele în Rusia, iar o oră mai târziu erau anunțate peste 100 de arestări.

Sankt Petersburg, Moscova și Kaliningrad au fost doar trei dintre orașele Rusiei în care oamenii au ieșit pe străzi pentru a protesta față de decretul privind mobilizarea parțială.

Câteva ore mai târziu erau anunțate peste 1000 de arestări în 38 de orașe din Rusia.

Oficialii de la Moscova au anunțat că dacă se vor organiza proteste ilegale, persoanele participante vor fi pedepsite conform legii: vor fi condamnați la 15 ani de închisoare.

Echipa Europa FM a realizat mai jos LIVE UPDATE pentru ziua protestelor masive în Rusia după anunțul mobilizării parțiale.

UPDATE 23:58. Polonia, Varșovia: În fața Ambasadei Rusiei s-au strâns mai mulți protestatari

Protestatarii s-au adunat în fața ambasadei Rusiei din Varșovia, Polonia, pentru a protesta împotriva ordinului de mobilizare parțială a Rusiei, scrie NEXTA.

 

UPDATE 23:49. Coadă la granița Rusiei cu Georgia

NEXTA a publicat pe Twitter o fotografie cu oameni care stau la coadă la granița Rusiei cu Georgia.

 

UPDATE 22:00. Numărul arestărilor la protestele din Rusia a trecut de 1000

Peste 1000 de protestatari au fost arestați în Rusia, relatează The Guardian. Conform OVD-Info, este vorba, mai exact, despre 1.178 de protestatari arestați în 38 de orașe din Rusia, majoritatea din Moscova și Sankt Petersburg.

OVD-Info este un proiect mass-media rus independent care militează pentru drepturile omului și vizează combaterea persecuției politice.

NEXTA scrie pe Twitter, conform OVD-Info, că cel puțin 51% dintre persoanele reținute sunt femei.

 

UPDATE 21:11. Peste 500 de arestări în Rusia

Peste 500 de manifestanți au fost arestați la protestele care au loc în acest moment în Rusia, scrie The Guardian.

UPDATE 21:00. Protestatarii s-au strâns și în Kaliningrad

 

UPDATE 20:01. Proteste și pe străzile din Moscova

Oamenii au ieșit să protesteze și pe străzile din Moscova, scrie NEXTA.

 

Polițiștii ridică protestatarii de pe stradă.

 

UPDATE 19:56. Rușii au ieșit la protest și pe străzile din Sankt Petersburg

Conform NEXTA, rușii au ieșit pe străzile din Sankt Petersburg pentru a protesta.

 

UPDATE 19:51. AFP: Peste 200 de arestări la protestele din Rusia

Peste 200 de oameni au fost arestați la protestele din Rusia, relateză AFP.

 

UPDATE 19:00. Peste 100 de protestatari au fost reținuți în Rusia după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială

Cel puțin 109 protestatari au fost reținuți în Rusia, până acum, conform informațiilor oficiale.

În orașul Irkutsk – Siberia, cel puțin 10 din 60 de protestatari care s-au adunat în piața centrală au fost reținuți, conform activiștilor locali, arată The Moscow Times, citat de The Guardian.

UPDATE 17:45. Rușii se adună pentru proteste

 

Știre inițială

Sursa foto: Shutterstock

La 210 zile de la invaziei ruse în Ucraina, Vladimir Putin anunță că a decretat mobilizare parțială în Rusia. În același timp, Putin a amenințat Occidentul afirmând că va utiliza toate mijloacele pentru a răspunde.

Tot azi, Serghei Șoigu a anunțat că Rusia va mobiliza 300.000 de rezerviști pentru a-și întări forțele pe terenul Ucrainei.

Aproape toate zborurile care pleacă din Rusia s-au epuizat miercuri după anunțul lui Vladimir Putin, iar prețurile biletelor au explodat.

Președintele Consiliului European: UE rămâne fermă în sprijinul pentru Ucraina

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a scris pe Twitter că Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraina și va rămâne fermă în acțiunile sale.

Secretarul General NATO: Declarațiile reprezintă o escaladare, dar nu sunt surprinzătoare

Jens Stolteberg, secretarul general NATO, a transmis că discursul președintelui Rusiei demonstrează că războiul nu se aliniază la planurile inițiale ale lui Putin. Și deși declarațiile acestuia reprezintă o „escaladare”, nu sunt surprinzătoare.

Președintele Ucrainei: Vladimir Putin nu va folosi arme nucleare

Volodimir Zelenski a făcut apel la a nu cădea pradă presiunilor pe care le face președintele Rusiei, Vladimir Putin. Zelenski a mai spus că Putin nu va se va folosi de arme nucleare.

Sursa foto: Twitter / NEXTA – SOTA

Citește și: Rusia: Organizațiile de opoziție cheamă cetățenii la proteste, după discursul lui Putin. Istoricul Cosmin Popa: „Reprezintă o stare de spirit vizibilă” | AUDIO