Confidenţialitate

Maia Sandu, la Adunarea Generală a ONU de la New York: „Cerem retragerea trupelor ruse din Transnistria” | VIDEO

Maia Sandu a vorbit miercuri, 21 septembrie 2022, în cadrul Adunării Generale a ONU care a avut loc la New York. Președinta Republicii Moldova a cerut „retragerea completă și necondiționată” trupelor ruse din Transnistria.

„Prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru țara noastră”, a spus Maia Sandu la Adunarea Generală a ONU de la New York.

„Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse. Facem apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”, a mai spus președinta Republicii Moldova.

Maia Sandu: „Condamnăm ferm războiul împotriva Ucrainei, precum și mobilizarea suplimentară de trupe, recent anunțată de Rusia”

„Acest război nu este doar un atac asupra vecinului și prietenului nostru, Ucraina. Este un atac la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli. Este un atac la siguranța nucleară”, a declarat președinta Republicii Moldova.

„Este un atac la aprovizionarea cu alimente a țărilor din Orientul Mijlociu și Africa. Este un atac chiar asupra acestei instituții în care ne aflăm astăzi. Condamnăm ferm războiul împotriva Ucrainei, precum și mobilizarea suplimentară de trupe, recent anunțată de Rusia”, a adăugat Maia Sandu.

„Suntem ferm alături de Ucraina și îi susținem independența, suveranitatea și integritatea teritorială în granițele sale recunoscute internațional”, a mai spus președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu, despre criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova

„Prețurile anormal de ridicate la gazele naturale și încercările Rusiei de a folosi livrările de gaz și petrol ca arme în Europa au declanșat o criză energetică fără precedent. Suntem una dintre cele mai vulnerabile țări în fața acestei crize”, a spus Maia Sandu.

„Dar acest lucru ne face doar mai hotărâți să ne diversificăm resursele de energie și să reducem dependența de combustibilii fosili. Ne propunem să creștem ponderea livrărilor de energie din surse regenerabile de la trei la 30% în următorii trei ani. Acest lucru va face țara noastră mai puternică, iar mediul nostru – mai sănătos și mai sigur”, a adăugat Maia Sandu.

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

Citește și: Proteste în Rusia: Peste 1000 de oameni au fost arestați în 38 de orașe. LIVE UPDATE | VIDEO