Confidenţialitate

Rotația premierilor – abia dupã ce se oprește greva profesorilor

Rotativa guvernamentală  a fost amânată până încetarea grevei din educație. O discuție pe acest subiect a avut loc marți la Palatul Victoria, între liderii coaliției.

Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au discutat mai bine de două ore la sediul Guvernului, una dintre tema fiind rotativa.

Concluzia la care au ajuns a fost că nu vor relua negocierile privind viitorul guvern și nici nu vor declanșa procedurile privind rocada până când profesorii vor opri greva.

Surse participante la discuție au subliniat că guvernul nu mai are ce să le ofere profesorilor în plus față de majorarea de 1.000 de lei brut a salariilor.

În aceste condiții, este neclar când și în ce condiții premierul Nicolae Ciucă va demisiona din funcție pentru a declanșa astfel mecanismele constituționale de schimbare a guvernului.

Președintele Klaus Iohannis a atras și el atenția săptămâna trecută că discuțiile despre rotativă nu pot fi reluate cât timp este în desfășurare greva profesorilor.

Până acum au fost discutate mai multe scenarii în interiorul coaliției, însă toate gravitau în jurul protestului din educație.

Unul dintre cele mai optimiste prevedea că, în cazul în care greva încetează, premierul Ciucă să demisioneze la finalul acestei săptămâni, astfel încât până la jumătatea săptămânii viitoare noul guvern să fie instalat la Palatul Victoria.

Sunt însă lideri liberali care spun că rotativa ar trebui amânată până la toamnă, având în vedere că în scurt timp vine vacanța parlamentară, iar senatorii și deputații vor fi greu de mobilizat pentru votul de învestitură.

În schimb, unii social democrați avertizează că, dacă rotativa nu se face până la finalul acestei luni, se creează premisele ruperii coaliției.

Cristian Citre.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.