Confidenţialitate

Ronda, orașul spaniol cocoțat pe stânci

”Pitoresc” este un cuvânt prea slab pentru a descrie localitatea Ronda din sudul Spaniei. Deși se află destul de aproape de mult mai cunoscutele Málaga (la 113 km distanță) și Costa del Sol (la cca. 50 km), orașul e prea puțin cunoscut turiștilor români; nici măcar nu se află în cataloagele agențiilor de turism de la noi. Cei pasionați de filme vechi poate au auzit sau au văzut filmul ”Carmen de la Ronda”, în care joacă celebra actriță Sara Montiel. Acțiunea acestui film se derulează în Ronda.

 

Ronda este un oraș-monument datorită stâncilor pe care sunt cocoțate case colorate în care locuitorii își duc liniștit zilele și așteaptă turiști. Este așezat pe o stîncă înaltă de 750 de metri și străbătut de râul Guadalevin care taie orașul în două, formând canionul El Tajo, cu o adâncime de peste 100 de metri. Peste acest hău sunt trei poduri care unesc partea veche a orașului de cea nouă. Podul Roman, Podul Vechi și Podul Nou sunt și ele obiective turistice. Imaginile minunate, dar și terifiante pe care le oferă o plimbare pe oricare dintre aceste poduri ar trebui să-i facă pe turiști – chiar și pe cei mai fricoși – să-și ia inima-n dinți și să le traverseze.

 

Un alt obiectiv este Plaza del Toros, una dintre cele mai vechi arene din Spania. În Ronda, s-au redactat regulile după care se desfășoară spectacolele de coridă. În fiecare an, aici se organizează Corridas goyescas în care participanții se îmbracă în costumele epocii pictorului Goya.

 

 

Pe de altă parte, pentru a înțelege amestecul de stiluri arhitecturale trebuie să privim înapoi, în istoria orașului. Ronda a fost avanpost militar al romanilor, apoi a fost ocupat de mauri, pentru ca în cele din urmă să fie preluat de creștini. Astfel că, în prezent, în acest orășel găsim vestigiile maure “Băile arabe”, moscheea arabă și Palatul Regelui Maur, aflat chiar pe marginea canionului El Tajo, alături de biserici creștine, muzee și piețe publice.

 

Pe străduțele acestui orășel s-au plimbat și personalități ca Miguel Cervantes, Orson Welles și Ernest Hemingway.