Confidenţialitate

Romsilva crește cu 500 de mii de metri cubi cantitatea de lemn ce va fi tăiată până la finalul anului | AUDIO

Astfel, cantitatea totala pusă pe piață în acest an, va ajunge la 10 milioane de metri cubi. De asemenea, și în 2023, Regia Statului va recolta din pădurile naționale cu jumătate de million de metri cubi de lemn mai mult decât era prevăzut inițial.

Decizia vine în contextul în care din cauza crizelor energetică și economică și a războiului, prețul lemnului a crescut, iar cel puțin o parte a populație preferă să se încălzească cu lemn în loc de gaze sau curent electric.

Codruț Bîlea, directorul Departamentului Fond Forestier Romsilva: „Bușteanul gros merge la industrie, iar lemnul de dimensiuni mai mici și lemnul de foc – la aprovizionarea populației”

„Această suplimentare este, în principal, pentru aprovizionarea agenților economici și operatorilor economici care procesează lemn, dar automat el vine și cu un aport suplimentar pentru populație. Automat, volumul crește în piață și la utilizatorii casnici și la operatorii economici. Lemnul de calitate, bușteanul gros, merge la industrie cum este normal, iar lemnul de dimensiuni mai mici și lemnul de foc merg la aprovizionarea populației”, a spus Codruț Bîlea, directorul Departamentului Fond Forestier Romsilva.

Întrebat dacă poate estima cât ar fi în plus pentru lemn de foc și cât ar rămâne în urma utilizării pentru mobilă, Codruț Bîlea a spus că: „Putem să aproximăm la jumătate pentru industrie, jumătate pentru aprovizionarea populației”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Decizia Guvernului de plafonare a lemnului de foc, criticată puternic la doar câteva zile de la intrarea în vigoare | AUDIO