Confidenţialitate

Românii au făcut economie la energia electrică, în special din cauza prețurilor mari, arată datele INS. „Retrăim din nou acele vremuri” | AUDIO

Românii au făcut economie la energia electrică în primele patru luni ale anului. Consumul național a scăzut în această perioadă cu 4,2 procente. Sunt datele publicate de Institutul Național de Statistică. Tot mai mulți români sunt atenți acum când pleacă de acasă să nu lase un bec aprins.

În plină criză economică, cu facturi la energia electrică din ce în ce mai mari, românii sting lumina și folosesc electrocasnicele mai rar. ”Retrăim din nou acele vremuri”, spun mulți români, când în perioada comunistă curentul electric venea cu porția. Acum, românii sunt obligați să stingă lumina din cauza facturilor.

Unii au ales să nu mai folosească atât de des electrocasnicele și sunt atenți să nu cumva să lase un bec aprins fără motiv.

Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, Zoltan Nagy:

„Din păcate, încă foarte foarte mulți concetățeni de-ai noștri au rămas cu experiențe negative din perioada comunistă și la foarte mulți, între măsuri de eficiență și raționalizare de energie din perioada comunistă este un semn de egalitate

Chiar și cu un preț plafonat la energie, pentru unele familii factura aproape că s-a dublat de anul trecut și până acum. Totodată, consumul paote fi redus și prin alte variante, pentru cei care au bani, își pot cumpăra becuri LED sau electrocasnice cu o clasă mai bună de consum.

Claudiu Butacu, specialist în energie verde:

„LED-urile, acum, de regulă sunt foarte multe programe care te ajută să le schimbi. Este impresionantă diferența pe care o poți obține doar de la iluminat.”

Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, consumul populației în primele patru luni din acest an a fost mai mic cu aproape șase procente în comparație cu anul trecut.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea