Confidenţialitate

Când ar putea România scăpa de vize pentru călătoriile în SUA. Ambasadorul României la Washington: Mai întâi trebuie redusă semnificativ rata de refuz | AUDIO

Românii ar putea călători fără vize în Statele Unite cel mai devreme la sfârşitul anului viitor. Declarația a fost făcută de ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, pentru TVR Info.

„Mai întâi trebuie redusă semnificativ rata de refuz a vizelor şi trebuie încheiate mai multe acorduri (printre care cel pentru combaterea terorismului)”, a explicat diplomatul pentru postul public de televiziune.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Pe de o parte, aceste măsuri de securitate se vor încheia cu partea americană până la sfârșitul lunii septembrie și rata de refuz va fi sub 3%. Vom afla acest lucru, în mod oficial, de la partea americană în ianuarie 2025, cel mai probabil”, a declarat ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru.

 Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu susține că până în octombrie ţara noastră nu o să mai aibă vize cu America.

„Anul fiscal în Statele Unite se termină în septembrie. Eu sunt ferm convins că în octombrie, cel târziu, nu o să mai avem vize cu Statele Unite”, a spus acesta la postul de televiziune Antena 3.

În ultimii trei ani, rata de refuz a vizelor a scăzut de la 17% în 2021, la 8 procente anul trecut.

Ca să intrăm în programul Visa Waiver, rata de refuz trebuie să fie mai mică de 3%.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Românii, chemați să își reînnoiască vizele pentru SUA fără interviu. Efortul ajută pentru aderarea la programul Visa Waiver. Nathan Hubert: Poate deveni realitate dacă cetățenii își reînnoiesc vizele în număr foarte mare | VIDEO