Confidenţialitate

Românii, chemați să își reînnoiască vizele pentru SUA fără interviu. Efortul ajută pentru aderarea la programul Visa Waiver. Nathan Hubert: Poate deveni realitate dacă cetățenii își reînnoiesc vizele în număr foarte mare | VIDEO

Cetățenii români ar putea călători în Statele Unite ale Americii fără să mai aibă nevoie de viză – o schimbare care ar putea apărea cel mai devreme în 2025. Procesul necesită însă acțiune din partea fiecărui român eligibil pentru programul de reînnoire a vizelor” pentru ca pragul de refuz de 3% impus de autoritățile din SUA să fie ridicat în decursul lui 2024, spune Nathan Hubert, Vice Consulul Ambasadei SUA la București, într-un interviu cu Cătălin Striblea, acordat pentru Europa FM. În prezent, România a atins „o rată de refuz mai mică comparativ cu anul trecut”, mai spune Nathan Hubert, subliniind că, deocamdată, România nu este „unde ar trebui să fie” din punctul de vedere al ratei de refuz.

Programul Visa Waiver, prin care cetățenilor români li s-ar permite să călătorească în Statele Unite fără să mai aibă nevoie de viză, ar putea exista în România dacă rata de refuz ar ajunge sub 3% până la 30 septembrie 2024, data la care se încheie anul fiscal american. Ambasada SUA la București precizează că, românii care au o viză pentru America, fie valabilă, fie care a expirat în urmă cu 48 de luni, sunt eligibili să aplice pentru reînnoirea acesteia în cursul anului 2024. Este nevoie de un număr cât mai mare de persoane pentru ca în țara noastră să fie valabil programul Visa Waiser.

Redăm mai jos interviul integral cu Vice Consulul Ambasadei SUA la București, Nathan Hubert:

Nathan Hubert: „Pentru ca Programul Visa Waver să devină realitate, aplicanții din România pentru vizele de tip B1 sau B2 (turistice / de afaceri) trebuie să atingă o rată de refuz de 3%”

Cătălin Striblea: Salutare tuturor! Bine ați revenit la Interviurile Europa FM. Trăim în aceste zile o campanie lansată atât de administrația americană, dar și de administrația românească, o invitație de fapt pentru reînnoirea vizelor, cei care le aveți, pentru Statele Unite ale Americii. România poate atinge acel prag de 3% în decursul acestui an, ceea ce ar însemna ridicarea vizelor pentru români, poate, din 2025. Dar pentru asta este nevoie de o contribuție publică majoră și o să vă explicăm astăzi acest lucru pentru că el poate fi atins cu ajutorul celor care reînnoiesc vize. Mai ales cu ajutorul lor. O să vă explicăm astăzi întregul mecanism. Invitatul meu este Vice Consulul Ambasadei SUA la București, dl. Nathan Hubert. Bine ați venit în România, bine ați venit la Europa FM!

Nathan Hubert, Vice Consul Ambasada SUA la București: „Mulțumesc frumos!”

Cătălin Striblea: Ah, vorbiți limba română, cum ar fi!

Nathan Hubert: „Da, și…sigur”.

Cătălin Striblea: Da, și…sigur. Vom discuta însă în engleză.

Nathan Hubert: „Perfect”.

Cătălin Striblea: România, românii, trebuie să atingă un prag de 3% (rată de refuz a vizelor, n.r.) pentru acest tip de vize. Cât de aproape sau cât de departe suntem în acest moment?

Nathan Hubert: „Pentru ca Programul VisaWaiver să devină realitate, aplicanții din România pentru vizele de tip B1 sau B2 ( turistice / de afaceri) trebuie să atingă o rată de refuz de 3 procente sau mai jos. Iar în acest moment nu suntem unde ar trebui să fim din acest punct de vedere”.

Nathan Hubert: „Nu suntem unde ar trebui să fim, din păcate”

Cătălin Striblea: Anul trecut, România a avut un procent de 8,79%, cu doi ani înainte rata era în jur de 12 procente, aveți permisiunea să dezvăluiți care este acest procent acum?

Nathan Hubert: „Nu am cifrele exacte la care am ajuns astăzi, dar pot spune că suntem la o rată de refuz mai mică comparativ cu anul trecut. Dar, cum am spus și adineaori, nu suntem unde ar trebui să fim, din păcate”. 

Cătălin Striblea: Când trebuie să ajungem la această bornă? În ce lună a anului?

Nathan Hubert: „O întrebare foarte bună. Perioada de timp care este măsurată este anul fiscal 2024, adică de la 1 octombrie 2023 până la 30 septembrie 2024”.

Cătălin Striblea: Cinci luni de acum înainte, să spunem.

Nathan Hubert: „Da, cam atât”.

Nathan Hubert: „Știm că sunt în jur de 300.000 de cetățeni români care au avut vize turistice –  B1, B2” 

Cătălin Striblea: În jur de cinci luni. Deci, la acest moment, ce putem face pentru a atinge această bornă?

Nathan Hubert: „Cel mai important lucru pe care îl încurajăm este ca… în primul rând, știm că sunt în jur de 300.000 de cetățeni români care au avut vize turistice –  B1, B2 – pentru a vizita Statele Unite ale Americii, care fie sunt încă valide sau eligibile pentru ceea ce numim programul de reînnoire a vizelor fără interviu. Care este diferit de Visa Waiver. „Interview Waiver” înseamnă că dacă ai o viză pentru America, fie valabilă ori care a expirat în urmă cu 48 de luni, ești eligibil să aplici online pentru o reînnoire a vizei, să-ți trimiți pașaportul către Ambasada din București și ne vom pronunța asupra cazului dumneavoastră, ne vom uita asupra aplicației, asupra pașaportului fără să fie nevoie să veniți fizic la Ambasadă. Nu este nevoie să veniți pentru un alt interviu”.

Cătălin Striblea: Deci, îmi reevaluați viza, sau dosarul meu, și am cele mai mari șanse să am o viză nouă.

Nathan Hubert: „Cu siguranță. Când o persoană a călătorit recent în SUA, a urmat regulile stipulate de aceste vize, este mult mai simplu pentru noi, ca ofițeri consulari să ne uităm la aceste dosare și să luăm deciziile mai ușor”.

Nathan Hubert: Acum este momentul în care rata de refuz este măsurată și, dacă nu atingem rata de refuz de 3,0%, atunci programul nu va deveni realitate

Cătălin Striblea: Haideți să lucrăm cu exemple. Dacă am o viză, să spunem obținută acum cinci ani de zile, pot face asta? Pot să trimit dosarul la dumneavoastră? Pot să aplic online?

Nathan Hubert: „Dacă ați obținut viza acum cinci ani, și este o viză pentru o perioadă de zece ani, și este validă în acest moment, puteți trimite solicitarea. Asta va ajuta, de fapt, România să obțină acea rată de respingere de care este nevoie pentru a atinge Visa Waiver”.

Cătălin Striblea: Este important să spunem, chiar dacă nu ai nevoie de reînnoire, trebuie sau poți să o trimiți la Ambasadă pentru a atinge acest obiectiv.

Nathan Hubert: „Absolut. Iar trimiterea pașaportului și completarea unei noi aplicații pentru viză, chiar dacă nu ai nevoie de reînnoire azi, chiar dacă viza nu expiră pentru câțiva ani de acum înainte, ar ajuta eforturile României de a intra în programul Visa Waiver”.

Cătălin Striblea: „Deci, ați creat un fel de program care îi ajută pe cetățenii României să atingă acea rată de 3%, dar este treaba cetățenilor să facă acest lucru”.

Nathan Hubert: „Absolut. Programul Visa Waiver este ceva la care Guvernul României și Guvernul SUA au lucrat împreună, au colaborat de mulți ani. Au fost făcuți foarte mulți pași în această direcție, dar acum este momentul cel mai important. Acum este momentul în care rata de refuz este măsurată și, dacă nu atingem ceea ce Congresul SUA a impus – rata de refuz de 3,0% – atunci programul nu va deveni realitate”.  

Cum trebuie să procedeze cetățenii români care vor să își reînnoiască viza – fie valabilă, fie expirată

Cătălin Striblea: Explicați-mi pașii pentru reînnoirea vizelor pentru acele persoane care au vize valabile sau care au expirat acum 4 ani.  

Nathan Hubert: „Primul pas este, evident, să vedeți dacă viza este valabilă sau dacă a expirat în decursul ultimelor 48 de luni, adică această perioadă din anul 2020. Deci, dacă viza dumneavoastră a expirat la finalul lunii martie 2020, sunteți eligibil pentru reînnoirea vizei fără interviu. Pasul doi ar fi să mergeți la USTraveldocs.com, pagina web unde găsiți toate linkurile de care aveți nevoie și toate informațiile de care aveți nevoie pentru a completa cererea online și adresa la care puteți trimite pașaportul dumneavoastră către Ambasada SUA din București, secția consulară”.

Cătălin Striblea: Deci, trebuie să-l trimiți fizic, da? Să-l pui într-un plic.

Nathan Hubert: „Da. Cei mai mulți folosesc un sistem de curierat ca USP sau FAN Courier”.

Cătălin Striblea: OK. Și apoi? Acordați noua viză, iar pașaportul revine la deținător, corect?

Nathan Hubert: Eliberarea noii vize durează cam o săptămână

Nathan Hubert: „Da. După ce primim pașaportul și cererea, noi, cei patru vice consuli, ne uităm peste toate aceste cazuri și aprobăm sau refuzăm, în funcție de standardele pentru formularea unei decizii asupra aplicației de viză și, odată ce vizele sunt aprobate, le printăm, le punem în pașapoarte și le trimitem înapoi deținătorilor”.

Cătălin Striblea: Cât timp durează acest proces?

Nathan Hubert: „De obicei, durează cam o săptămână”.

Cătălin Striblea: O săptămână. Deci, dacă ai o viză o poți reînnoi într-o săptămână.

Nathan Hubert: „Așa este”.

Cătălin Striblea: Acest proces este valabil și pentru cei care locuiesc în afara României? Care au astfel de vize?

Nathan Hubert: „Da, dacă au pașaport românesc”.

Nathan Hubert: „Cei care nu se califică pentru viză sunt oameni care au comis anumite infracțiuni sau care nu au călătorit corect”

Cătălin Striblea: Dacă au pașaport românesc. Spuneați că aveți un proces de reevaluare și puteți acorda sau nu viza. Puteți să ne explicați de ce refuzați anumite persoane? Care sunt motivele?

Nathan Hubert: „Sunt mai multe standarde, legi care sunt scrise de Congresul SUA, care determină modul în care evaluăm o cerere de viză. În linii generale, cei care nu se califică pentru viză sunt oameni care au comis anumite infracțiuni sau care nu au călătorit corect în timpul vizelor anterioare. Dacă ai mers în SUA și ni au respectat perioada de permisiune, atunci nu inspiri încredere unui ofițer consular, iar acea persoană este posibil să nu primească încă o viză pentru că nu a respectat limitele ultimei vize”.

Cătălin Striblea: Asta pot să înțeleg. Mai există și alte motive? Pentru că este important pentru oameni ca aceste lucruri să fie înțelese.

Nathan Hubert: „Cel mai important lucru este să ai legături strânse cu țara ta natală. Asta înseamnă mult pentru ofițerul consular care se pronunță asupra aplicației de viză”.

Cătălin Striblea: Puteți defini „legături strânse cu țara ta”? Ce înseamnă? Să ai bani în România? Proprietăți? Ce înseamnă?

Nathan Hubert: „Să ai un motiv să te întorci acasă”.

Cătălin Striblea: Asta este subiectiv, nu?

Nathan Hubert: „Este, și nu vă pot da un răspuns mai detaliat, din păcate”.

Cătălin Striblea: Evaluați fiecare caz în parte…

Nathan Hubert: Sigur că da”.

Nathan Hubert: „Nu este deloc vorba că încercăm să limităm vizitarea țării noastre. Vrem ca oamenii să meargă în SUA, vrem ca oamenii să călătorească”

Cătălin Striblea: … și dacă nu aveți indicii puternice că oamenii vor reveni în România decideți să refuzați.

Nathan Hubert: „Nu este deloc vorba că încercăm să limităm vizitarea țării noastre. Vrem ca oamenii să meargă în SUA, vrem ca oamenii să călătorească, vrem ca oamenii să meargă să lucreze. Dar trebuie să se întâmple cu tipul de viză corect. Și trebuie să respecte limitele acelei vize. De exemplu, pentru o viză turistică, și asta este singura viză care contează pentru programul Visa Waiver, este singura categorie de viză care se monitorizează acum, pentru viza turistică poți merge în Statele Unite pentru o perioadă de până la șase luni. Dacă stai mai mult înseamnă că încalci limitele acelui tip de viză”.

Cătălin Striblea: Deci, este foarte important pentru cetățeni să aleagă corect tipul de viză pentru care aplică. Oferiți îndrumare în acest sens? 

Nathan Hubert: „Pentru că sunt aici să încurajez programul Visa Waiver o să-i încurajez pe oameni să-și reînnoiască vizele turistice B1 și B2”.

Cătălin Striblea: OK. Sunt câteva informații obținute de Radio Europa Liberă potrivit cărora majoritatea celor care au fost refuzați sunt români care trăiesc peste hotare, care au aplicat din afară sau la reprezentanțele ambasadelor de peste hotare. Așa este?

Nathan Hubert: „Nu mă pot pronunța pe acest subiect. Eu lucrez doar aici, la Ambasada SUA de la București, nu sunt în contact cu colegii mei care lucrează în alte ambasade americane în alte state europene, dar știu că avem aceleași standarde pentru formularea unei decizii asupra aplicației de viză”.

Cătălin Striblea: OK. Acest lucru este foarte important pentru români, pentru că avem milioane de oameni care trăiesc peste hotare, dacă ești un român care trăiește în Spania sau Italia, să spunem, ce le recomandați? Unde să aplice pentru o viză?

Nathan Hubert: „Aceasta este o întrebare excelentă și, din păcate, nu am informații despre acest subiect”.  

Nathan Hubert: „În general, nu este o rată foarte mare a celor care stau peste limita impusă. Suntem bucuroși să spunem că românii sunt călători foarte buni”

Cătălin Striblea: Care este cea mai mare îngrijorare a Administrației SUA în legătură cu românii? Aveți probleme cu migrația ilegală a cetățenilor români?

Nathan Hubert: „Fiecare țară are un procent al propriei populații care va călători și nu va respecta limitele impuse de vize sau de țara pe care o vizitează. Și asta include călătorii români către SUA, dar asta include și cetățenii americani care călătoresc în alte țări care nu respectă vizele. Ce știm despre românii care călătoresc este că o fac chiar bine. Călătoresc, stau o săptămână, două, revin în țară. În general, nu este o rată foarte mare a celor care stau peste limita impusă. Deci, suntem bucuroși să spunem că românii sunt călători foarte buni”.

Cătălin Striblea: Acestea sunt aspectele legale. Cei care au vize și merg în Statele Unite. Dar am văzut la televizor că în ultimele luni, sau ultimii ani, că sunt rețele ilegale de trafic de migranți conduse de români sau în care activează români. Este important acest aspect pentru Administrația SUA? Contează în procesul Visa Waiver?

Nathan Hubert: „Cred că orice administrație a Statelor Unite s-ar îngrijora de crima organizată de pe teritoriul propriu, las acest aspect colegilor mei din Departamentul Intern de Securitate și alte organizații care se ocupă cu acest fenomen”.

Nathan Hubert: Lucrăm strâns cu structurile românești de aplicare a legii ca să ne asigurăm că în SUA intră tipul potrivit de vizitatori

Cătălin Striblea: Deci, nu este ceva luat în calcul. Administrația Statelor Unite ale Americii nu asociază cele două aspecte: avem o problemă cu românii, nu știu, avem o rețea ilegală de trafic de migranți aici și asta afectează vizele. 

Nathan Hubert: „Avem un parteneriat foarte puternic cu structurile românești de aplicare a legii și lucrăm strâns împreună pentru a ne asigura că permitem ca în țara noastră să intre tipul potrivit de vizitatori”.

Cătălin Striblea: Și despre criminalitate? Avem rapoarte recente despre rețele de criminalitate, infractori români în SUA. Contează în acest program? 

Nathan Hubert: „Puteți detalia puțin?”

Nathan Hubert: „O persoană care a comis o infracțiune nu se califică pentru o viză”

Cătălin Striblea: Avem un caz recent cu români care spălau bani în SUA, aveau probleme cu drogurile, au fost prinși și cred că vor fi trimiși înapoi în România, sau poate vor face închisoare în SUA, aceste persoane sunt adăugate la acest procent de refuzare a vizelor? Luați în calcul în vreun fel că avem acolo infractori români?

Nathan Hubert: „Dacă un astfel de candidat ar aplica pentru o viză la Ambasadă și am cunoaște istoricul lor infracțional, acea persoană nu s-ar califica pentru o viză. Există reguli scrise în legislația noastră care prevăd că o persoană care a comis o infracțiune nu se califică pentru o viză, sau s-ar putea chiar să nu fie eligibilă să mai viziteze vreodată Statele Unite ale Americii”.

Nathan Hubert: Programul Visa Waiver poate deveni realitate dacă românii își reînnoiesc vizele în număr foarte mare

Cătălin Striblea: Revin la programul pe care îl avem acum. Există o posibilitate, spuneți, să atingem acel procent de 3%. Există o posibilitate. Dar, ce se întâmplă după ce atingem acest obiectiv?

Nathan Hubert: „În loc să spunem că există o posibilitate cred că este mult mai folositor să spunem că există o speranță. Noi sperăm, Guvernul României, cetățenii României au o speranță că programul Visa Waiver va deveni realitate. Dar, dacă mergem mai departe în felul în care stau lucrurile acum, atunci acest lucru nu se va întâmpla. Nu suntem unde trebuie să fim. Dacă perioada de măsurare pentru programul Visa Waiver s-ar încheia azi, România ar eșua, din păcate. Dar nu vrem ca acest lucru să se întâmple. Singura modalitate care ne duce de la azi spre obținerea acelei speranțe pe care o avem legată de programul Visa Waiver este dacă românii își reînnoiesc vizele în număr foarte mare, dacă-și trimit pașapoartele către Ambasada SUA, dacă își fac reînnoirea online sau vin fizic la Ambasadă. Numai atunci acea speranță va deveni realitate”.

Cătălin Striblea: Practic, este un apel la acțiune la acest moment.

Nathan Hubert: „Cu certitudine”.

Cătălin Striblea: Pentru orice român care are o viză SUA să o reînnoiască chiar dacă ai dobândit-o acum un an de zile.

Nathan Hubert: „Categoric”.

Ce se întâmplă după ce România ar atinge pragul de refuz de 3%

Cătălin Striblea: Și? Apoi? Din punctul de vedere al Administrației SUA, dacă la 1 octombrie România atinge procentul de 3% , ce se întâmplă mai departe?

Nathan Hubert: „Cred că ar putea fi iresponsabil din partea noastră să discutăm un calendar când suntem atât de departe de unde ar trebui să fim”.  

Cătălin Striblea: Deci, nu este un proces automat? 3% și programul Visa funcționează?

Nathan Hubert: „Dacă și numai dacă acest lucru se va întâmpla, dacă și numai dacă atingem o rată de 3%, nu va fi un proces automat. Cealaltă parte a programului Visa Waiver este că Guvernul SUA și Guvernul României au lucrat împreună, unele agenții de ani buni de zile, pe anumite înțelegeri și acorduri – Guvernul României este un partener incredibil și a urmărit o mare parte a acestor acorduri cu mare interes – aceasta este cealaltă jumătate a Visa Waiver”.

Nathan Hubert: „Lansarea programului Visa Waiver se va întâmpla la o dată ulterioară”

Cătălin Striblea: Și această jumătate înseamnă că România are nevoie de un fel de aprobare. Din partea cui? A Guvernului SUA, a Congresului?

Nathan Hubert: „Congresul SUA a adoptat câteva legi, și devine puțin tehnic, prin care procentul de refuz sub 3% este doar o parte. Cealaltă parte este cea care vizează înțelegerile la care lucrează cele două guverne. Dacă la 1 octombrie vom atinge acel număr și, repet, dacă și doar dacă pentru că acum nu suntem unde ar trebui să fim, acest lucru va însemna îndeplinirea unui obiectiv. Lansarea programului Visa Waiver se va întâmpla la o dată ulterioară. Dar, așa cum spuneam, este prematur să discutăm un calendar”.

Cătălin Striblea: Deci, luați în considerare această dată de 01 octombrie. Asta înseamnă că undeva în 2025, dacă toate obiectivele sunt îndeplinite, poate în 2026 să spunem, am putea avea Visa Waiver. Dar ce se întâmplă dacă în următorul an fiscal, sau viitorii ani fiscali, România nu va atinge din nou procentul de 3%?

Nathan Hubert: „În momentul de față nu există informații legate de ce se va întâmpla dacă nu atingem programul Visa Waiver, și prin asta mă refer la faptul că, dacă nu beneficiem de această perioadă de măsurare, și facem toate reînnoirile și reducem rata de refuz la nivelul gradului la care trebuie să ajungă, atunci nu pot să mă pronunț când România va putea face noi pași și să lucreze iar pentru a se apropia de programul Visa Waiver”.

Nathan Hubert: Visa Waiver necesită acțiune din partea fiecărui român eligibil pentru programul de reînnoire a vizelor

Cătălin Striblea: Ceea ce spuneți este că este singura șansă pe care o avem la acest moment.

Nathan Hubert: „Da”.

Cătălin Striblea: Sau este cea mai importantă șansă. 

Nathan Hubert: „Da. Și îi încurajez pe toți cei care ascultă, îi încurajez pe toți românii care au o viză sau au avut o viză valabilă (care a expirat, n.r) în ultimii 4 ani să facă tot posibilul să o reînnoiască. Am auzit mai multe discuții în care oamenii spuneau: «Nu am de gând să o reînnoiesc pentru că o să aștept până în 2025». Iar acest lucru nu este ceva sigur. Și nu este ceva ce putem să așteptăm să se întâmple, nu e ceva pentru care îi așteptăm pe vecini să aplice, nu e ceva pentru care să nu facem nimic. Asta cere acțiune. Acțiune acum. Acțiune din partea fiecărui român care este eligibil pentru programul de reînnoire a vizelor, fără interviu, să-și depună cererile și să-și aducă contribuția pentru a face programul Visa Waiver o realitate”.

Cătălin Striblea: Mulțumesc foarte mult.

Nathan Hubert: „Eu vă mulțumesc”.

Urmărește întregul interviu aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Noul terminal de plecări externe, inaugurat la Aeroportul Internațional Timișoara. Premierul: Avem un plan pentru aderare completă la Schengen până la sfârșitul anului | AUDIO