Confidenţialitate

România trimite luni ajutoare pentru Turcia, la solicitarea CE, în contextul cutremurului devastator din februarie

România trimite luni, 10 aprilie 2023, un transport umanitar către Turcia după ce Comisia Europeană a solicitat sprijin țării noastre prin Mecanismul European de Protecție Civilă (ECHO-ERCC), în contextul cutremurului devastator din februarie 2023. Ajutoarele fac parte din rezerva rescEU, aflată pe teritoriul României.

10 mijloace tehnice din cadrul USISU, ISU Galați, ISU Mureș, ISU Iași, ISU Constanța și Bazei pentru Logistică a IGSU vor duce în Turcia 16.000 kit-uri de igienă, 10 corturi de luat masa și 32 turnuri de iluminat.

Personalul IGSU va explica salvatorilor din Turcia, la destinație, cum se folosesc echipamentele și cum se montează acestea.

„Pentru această misiune, rambursarea cheltuielilor proprii de transport se va realiza în procent de 100% din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale”, transmis autoritățile din România.

Sprijinul este acordat ca urmare a responsabilității ce revine României, „ca parte a proiectului Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt), în baza Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență adoptată în data de 5 aprilie 2023”.

Ce este Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt)

„Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt) reprezintă acțiunea întreprinsă de Comisia Europeană ce are în vedere crearea unei capacități de adăpostire temporară rescEU, care să fie disponibilă pentru desfășurarea misiunilor din cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă.

Prin intermediul acestui program, produsele pot fi puse la dispoziția țărilor care se confruntă cu situații de urgență de amploare și care în baza cererilor de asistență internațională înaintate, echipamentele/materialele să fie transportate, sub egida Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, statelor puternic afectate de diverse situații de urgență”, explică oficialii români.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Raed Arafat, despre cât de pregătiți suntem în caz de cutremur: „Mai este foarte mult de făcut, dar este mai bine ca înainte. N-ai cum să ai totul imediat”