România intră în a doua săptămână din an fără un buget anual aprobat

România întră în mod excepțional, în a doua săptămână din an, fară un buget aprobat, deși el trebuia adoptat încă de acum aproape două luni.

Potrivit Legii Finanțelor Publice, dacă bugetul țării nu este adoptat până la data de 15 decembrie a anului precedent, Parlamentul ar trebui convocat în sesiune extraordinară cât mai curând posibil.

PNL a cerut PSD și ALDE dar și Guvernului să convoace o sesiune de urgență, însă acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată.

Senatorul PNL Iancu Caracota susține la Europa FM, că actuala Putere nu a prezentat până acum un proiect de buget pentru acest an întrucât își dă seama că nu va avea bani pentru toate cheltuielile angajate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Europa FM a încercat să obțină un punct de vedere atât de la Guvern cât și de la Ministerul Finanțelor.

Ministrul Eugen Teodorovici nu a răspuns apelurilor postului nostru, deși recent, el a acuzat presa că publică informații finaciare fără să le verifice.

La începutul lunii decembrie, Eugen Teodorovici promitea că bugetul va fi gata până la mijlocul lunii trecute.

Acest lucru nu s-a întâmplat, iar taxarea băncilor a crescut.

La rândul său, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, crede că amânarea prezentării proiectului de buget nu se justifică decât prin lipsa fondurilor necesare acoperirii tuturor cheltuielilor angajate.

Amânarea votării bugetului este un lucru excepțional, iar el nu s-a mai întâmplat din timpul crizei financiare, amintește economistul Ionuț Dumitru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Consiliului Fiscal amintește și că Ministerul Finanțelor este obligat să vină și cu un plan de cheltuieli pe termen mediu, ceea ce este dificil în condițiile în care Guvernul s-a angajat să majoreze pensiile în acest an cu 15 la sută, iar în 2020, cu 40 la sută.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acest context, săptămâna trecută, ministrul Finanțelor a cerut iar premierul a aprobat demiterea președintelui Agenției Naționale de Admistrare Fiscală.

Senatorul PNL Iancu Caracota susține acum că Eugen Teodorovici i-a cerut noului șef al ANAF să aducă în acest an, la buget, cu 15 la sută mai mulți bani decât anul trecut.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Marți, conducerea Băncii Naționale se avea o ședință a cărei temă este politica monetară.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS