Confidenţialitate

România în Direct: Incendiul de la Constanța, încă un eșec al DSU. Are statul mijloacele să răspundă unor crize? | VIDEO

Serviciile de salvatori din România sunt implicate, a doua zi consecutiv, într-o controversă majoră.

La Constanța, o femeie a murit căzând de la etajul șase al unui bloc. Se adăpostise în balcon de incendiul care izbucnise în casă. Pompierii ajunși la fața locului nu aveau nici scară și nici saltea pe care aceasta ar fi putut sări. De una singură și făcând mișcări greșite, femeia a căzut de la balcon.

Oficialii DSU au dat până acum declarații contradictorii privind ora apelului, deplasarea mașinilor de intervenții, dar și despre informațiile inițiale ale incendiului care aratău sau nu prezența unor persoane în casă.

DSU face acum o anchetă să vadă care sunt cauzele intervenției defectuoase și dacă, într-adevăr, pompierii ar fi putut face mai mult. Cert este că ei se aflau la fața locului fără a avea toate instrumentele necesare salvării.

Cu o zi în urmă, a fost făcut public un apel de ajutor la salvare a fost refuzat de un medic coordonator care i-a umilit pe părinții unui copil. Nu este prima oară când DSU are o intervenție defectuoasă. Întâmplări de genul acesta s-au repetat chiar la Constanța, unde în situații de salvare au lipsit fie o scară, fie o barcă pe lacul Techirghiol. Cel mai cunoscut caz este cel al intervenției din Apuseni, unde salvatorii nu au găsit victimele unui accident de avion.

Între timp, dezbaterea politică s-a concentrat asupra sporurilor bugetarilor și aproape deloc asupra condițiilor în care aceștia își fac muncă și a dotărilor pe care le au.

Este acest accident o greșeală umană sau își are cauza în slaba dotare a forțelor DSU? Aveți încredere că statul are mijloacele necesare ca să răspundă unei situații de criză punctuală în România? Acolo unde lucrați aveți toate dotările necesare ca să răspundeți nevoilor populației?