Confidenţialitate

România în Direct, de Cătălin Striblea: Începe vaccinarea generală. Poate un patron să le ceară angajaților să se vaccineze? | VIDEO

Autoritățile din România au deschis, de astăzi, platforma de vaccinare pentru populația generală. Asta înseamnă că oricare cetățean dorește să se vaccineze poate să o facă.

Până acum, s-au vaccinat 1,4 milioane de români, iar 2 milioane sunt înscriși pe platformă. Lor li se vor alătura cei care intră acum în vaccinarea generală. În același timp, valul al treilea al epidemiei a început deja în România. Nu mai sunt locuri la ATI, iar bolnavii sunt transportați între orașe.

Vaccinarea nu este obligatorie, dar există diverse inițiative pentru a o stimula sau opri. O mare casă de avocatură și-a anunțat angajații că cei care nu se vor vaccina vor trebui să se prezinte la muncă cu un test PCR la fiecare trei zile. Testul va fi plătit din banii angajaților, iar dispoziția se aplică întreg personalului vaccinat. Avocatul Poporului spune că un angajator nu te poate obliga să te vaccinezi și că în astfel de situații ar trebui mers la instanță.

Și Uniunea Europeană se îndreaptă către o decizie privind existența unor pașapoarte de vaccinare, văzute însă ca o măsură de facilitare a tranzitului pentru cei vaccinați. Pe de altă parte, mai multe state europene au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca pentru a se lămuri dacă câteva zeci de situații de trombofilie au legătură cu vaccinul.

Poate un patron să ceară vaccinarea angajaților săi? Cum răspundeți unei astfel de cereri? Ce hotărâre s-a luat la locul vostru de muncă cu privire la vaccinare?

Foto: Marius Mantea