Confidenţialitate

Cele mai multe paturi la ATI pentru bolnavii COVID, ocupate. Autoritățile caută soluții pentru suplimentarea locurilor

Sedința vine în contextul în care în multe județe ale țării nu mai sunt locuri la ATI pentru pacienții COVID, iar duminică seară premierul Florin Cîțu a cerut creșterea numărului de paturi în spitalele din țară, la 1.600.

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a convocat o ședință cu reprezentanții spitalelor județene și ai Institutului Naţional de Sănătate Publică pentru a găsi soluții la apelul făcut de premier aseară.

Florin Cîțu a cerut conducerilor spitalelor să crească numărul de paturi la ATI în toată țara până la 1600. Ieri la prânz erau ocupate 1232 de paturi.

Nu se stie exact câte paturi sunt disponibile în toată țara, însă majoritatea locurilor în secțiile de terapie intensivă destinate bolnavilor de Covid sunt ocupate, inclusiv în București.

De altfel, se caută soluții și pentru Capitală și o sedință similară  a avut loc luni dimineață cu reprezentanţii spitalelor COVID şi suport COVID din Capitală.

În Dâmbovița, de exemplu, toate cele 8 paturi de la ATI erau ocupate.

Nici la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, din cele 55 de paturi disponibile, nu mai sunt locuri, nici în județul Caraș Severin și nici la Spitalul Municipal Rădăuţi.

La Brașov, situația este atât de dificilă, încât se fac  liste de așteptare pentru locurile de la ATI pentru bolnavii de COVID.  

În Gorj și Neamț pacienții nu mai au loc la sectiile ATI si sunt transferați în alte judete. În județul Constanța, dimineață mai sunt doar 5 locuri libere iar la Galați, doar 2 paturi mai erau disponibile pentru pacienti COVID.

Premierul a sublinat că deocamdată, în România nu se înregistrează o creştere “accelerată” a infectărilor cu SARS-CoV-2, dar pentru precauţie sunt făcute pregătiri pentru un număr mai mare de cazuri.