România în Direct, cu Cătălin Striblea: Pe Aripile Vântului. Până unde merge corectitudinea politică? – VIDEO

Platforma HBO Max a îndepărtat, temporar, filmul „Pe Aripile Vântului” din cauza stereotipurilor rasiste pe care acesta le promovează. Asta s-a întâmplat pe fondul protestelor anti-rasism care au cuprins America. Filmul va reveni pe platformă, dar doar după ce în fața sa va fi un anunț care să arate contextul în care a fost făcută și ce trebuie să știe publicul despre epoca istorică pe care o prezintă.

Decizia HBO a fost concomitentă cu a altor platforme care au îndepărtat filme asupra cărora plutește suspiciunea de rasism. Deciziile au împărțit în două nu numai societatea americană, ci întreaga lume pentru că toate aceste platforme sunt globale și pot fi urmărite, cu diverse limitări, în întreaga lume.

În ce privește filmul „Pe Aripile Vântului”, decizia a părut cu atât mai surprinzătoare cu cât filmul a luat zece Oscaruri la vremea sa și este considerat una dintre producțiile fundamentale ale cinematografiei. Pe de altă parte, interzicerea sau prezentarea unor producții cinematografice într-o anumită cheie s-a mai întâmplat doar în societățile totalitare. Aceasta este o premieră pentru un spațiu democratic, dar arată și o modificare profundă a societăților noastre, care au făcut din corectitudine politică un scop.

Cum privesc românii această dezbatere mondială? Este corectă decizia de a îndepărta filme făcute într-o epocă cu alte repere de valoare? Este corectitudinea politică un instrument de cenzură sau un progres al lumii pe ansamblu? Și este România pregătită pentru corectitudine politică?