Confidenţialitate

România în Direct, cu Cătălin Striblea: Acordul dintre BOR și Guvern – VIDEO

Ministrul Marcel Vela a anunțat o limitare a restricțiilor în zilele de Paște astfel încât credincioșii români să poată respecta o parte dintre obiceiurile religioase ale sărbătorii. Anunțul vine după un acord între Guvern și Biserică și vrea să le ofere credincioșilor “o anumită consolare”. Astfel, credincioșii vor putea ridica vineri și sâmbătă “paștile”, de o manieră organizată, iar lumina va fi distribuită de voluntari și poliție în noaptea de sâmbătă.

Anunțul a venit la câteva ore după un discurs dur al președintelui Iohannis care spune că cele mai grele momente de abia urmează și că România trebuie să se concentreze pe respectarea cu strictețe a limitărilor.

Miercuri, înainte de de întâlnirea cu mai mulți miniștri, inclusiv cu Ludovic Orban, Klaus Iohannis a cerut reconsiderarea acordului cu BOR.

”Probabil intențiile sunt foarte bune, dar nu s-a înțeles foarte bine ce se dorește acolo. Mulți români au înțeles că este cazul să ne relaxăm. Nu este cazul să ne relaxăm! Iar explicațiile care s-au dat au fost prea optimiste.

Așadar, peste câteva minute voi începe o ședință cu Premierul Orban, Ministrul Vela, alți miniștri și consilieri. În cadrul acestei ședințe voi solicita Premierului Orban și Ministrului de Interne să revină asupra acestui acord, să găsească, dacă vor, o formulă care respectă principiul „Stați acasă!”, care se încadrează perfect în solicitările din decretul care prelungește starea de urgență și care, evident, respectă toate ordonanțele militare.

Așadar, dragi români, indiferent ce vă spun unii și alții, eu vă spun același lucru pe care îl spun și medicii, în frunte cu Ministrul Sănătății, același lucru pe care îl spun experții, același lucru pe care îl spune Organizația Mondială a Sănătății: Stați acasă!

Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări”, a transmis Klaus Iohannis.

Este corectă măsură luată de guvernul României? Cui folosește ea: Bisericii sau credincioșilor? De ce nu a fost luat exemplul altor culte care au celebrat Paștele fără credincioși prezenți? Cum priviți aceste înlesniri în comparație cu limitarea mai multor drepturi cetățenești? Cum vi se pare intervenția lui Klaus Iohannis de azi?