Confidenţialitate

România în Direct: Colaborator al Securității, propus în funcție de un ministru USR. Cum rezolvă România această problemă? | VIDEO

Ministrul Economiei Claudiu Năsui a anunțat că renunță la o numire în fruntea ministerului pe care-l conduce, numire care a dus la o uriașă controversă.

Este vorba de nominalizarea unei persoane despre care CNSAS spune c-a colaborat cu Securitatea. Decizia nu este, însă, definitivă. Confruntat cu această problemă, ministrul și-a susținut punctul de vedere spunând că este o persoană valoroasă de care are nevoie în minister: ”Și? Mi-a fost recomandată”

Persoana ”recomandată” ocupă de mai mulți ani un post de director în cadrul Ministerului de Finanțe, unde a lucrat de-a lungul mai multor guvernări. Curtea de Apel a pronunțat o decizie de colaborare. Înainte de 1989, Claudia Florina Prisecaru lucra într-o fabrică din Târgu Jiu și a semnat mai multe note de colaborare referitoare la colegi de muncă și activitățile personale ale acestora.

La 30 de ani de la căderea lui Ceaușescu, România nu are o lege a lustrației, deși aceasta era cerută de Raportul de Condamnare a Comunismului din 2006.

De asemenea, arhiva integrală a Securității nu este predată în întregime la CNSAS, iar periodic apar astfel de cazuri.

Cel mai cunoscut este cel al fostului președinte Traian Băsescu, despre care au apărut documente doveditoare doar după terminarea mandatului.

Este pentru prima dată, însă, când o astfel de propunere este legată de USR, un partid nou, al unei alte generații și care promovează desprinderea de trecut.

Cum vă explicați acest episod, la 30 de ani de la căderea comunismului? Mai au importanță astfel de fapte în cariera unor persoane o generație mai târziu? Cum poate tranșa, definitiv, România această problemă?