Confidenţialitate

România în Direct: Ceasuri cu buton de panică, flori de zeci de mii lei, telefoane scumpe. Cum oprești risipa din instituțiile statului? | VIDEO

Un reportaj Europa FM a arătat în această dimineață cum a risipit Primăria Sectorului 5 peste un milion de lei într-o achiziție controversată.

În urmă cu doi ani, primarul Florea a dispus ca fiecare școală să le cumpere elevilor ceasuri cu buton de panică. Toate ceasurile erau cumpărate la un preț mai mare decât pe piață, de la aceeași firmă și la acționare ar fi trebuit să înștiințeze Poliția Locală de pericol. În doi ani, Poliția Locală a intervenit de două ori, iar mai mulți părinți care au acționat butonul de panică spun că nu se întâmplă nimic.

În altă parte a țării, la Focșani, primăria vrea să cumpere flori de 35 de mii de lei pentru Mărțișor, iar consilierii locali se opun. Iar într-o comună din Gorj un primar nou caută posesorii a 35 de telefoane mobile cu abonament, cumpărate în trecut, posesori pe care nu-i știe nimeni. Iar în Olt, o comună are un centru turistic care a costat 200 de mii de euro, dar în care nu a călcat niciun turist. Adăugați cheltuieli cu bunuri de lux, mașini și deplasări în străinătate la nivelul multor companii de stat din România.

Între timp, premierul Cîțu spune c-a analizat sporurile acordate bugetarilor și c-a găsit sporuri de care nici nu știa că există. Iar România se confruntă cu cel mai mare deficit bugetar din istoria recentă. Guvernul și autoritățile locale sunt împovărate de cheltuielile de personal, cele de susținere economică a crizei, dar și cele generate de pandemie. Zeci de localități sunt lipsite de drumuri moderne, facilități sanitare sau utilități, iar la finalul anului multe cer bani de la stat. În același timp risipesc bani pe lucruri de neînțeles.

Pe ce risipește banii primarul tău? Care este cea mai ciudată sau de neînțeles investiție pe care ai văzut-o în localitatea ta? Ce cheltuieli absurde ai văzut în instituțiile de stat din România? Și cum vi se pare că s-a schimbat atitudinea față de banul public în ultimul an în România?