Confidenţialitate

România în Direct: Anchetă DNA după un documentar Recorder privind banii BOR. Ce ar trebui să ofere Biserica în schimbul banilor publici? | VIDEO

Direcția Națională Anticorupție a deschis o anchetă după dezvăluirile din ancheta ”Clanul Marelui Alb”, realizată de publicația Recorder. DNA analizează posibilitatea ca banii publici acordați pentru construirea sau repararea unor biserici să fi fost acordați unor companii prin licitații trucate.

Ancheta Recorder prezintă mai multe înregistrări cu camera ascunsă, în care politicieni locali, funcționari bisericești și oameni de afaceri descriu un mecanism de atragere a fondurilor publice și apoi de cheltuire discreționară a acestora.

În urma anchetei, un consilier local și vicarul Arhiepiscopiei București și-au prezentat demisia.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu spune că ancheta jurnalistică este menită să dea o lovitură de imagine Patriarhului.

Biserica Ortodoxă din România primește fonduri publice de la stat, potrivit legii. Acestea vin fie de la guvern, fie de la autoritățile locale. De asemenea, proprietățile Bisericii nu sunt taxate și există scutiri de impozitul pe profit în anumite condiții.

Ce ar trebui să ofere Biserica în schimbul banilor publici? Cum ar trebui verificată folosința acestor fonduri? Ce credeți de dezvăluirile făcute de jurnaliștii de la Recorder?