Confidenţialitate

România a redus cu 5% consumul de energie în primele 8 luni ale anului, dar avem și consumatori mari care au închis temporar activitatea | AUDIO

România a consumat în primele 8 luni ale acestui an cu peste 5% mai puțină energie electrică decât în aceeași perioadă a anului trecut, arată Institutul Național de Statistică în datele prezentate vineri.

Producția de energie electrică a fost de puțin peste  43.000 de  kWh, în scădere față de anul trecut pe toate tipurile de resurse: termo, hidro, nuclearo-electrică și eoliană.

În schimb, exportul de energie electrică a fost de aproape 4.400 de  milioane kWh, în creștere cu 84,4 milioane kWh.

Otilia Nuțu, expert în energie la Expert Forum, pune reducerea consumului de energie pe seama secetei și a prețurilor mari care au dus la scăderi de producții în industria energofagă.

„Pe partea de producție de energie electrică a scăzut foarte mult producția hidro din cauză că a fost secetă, a scut cu peste 26%. A scăzut un pic și producția de energie nucleară tot din cauza secetei, cererea de energie a scăzut și ea foarte mult în special pentru gaze și în special din cauza prețurilor foarte mari, adică am văzut consumatori industriali de energie care au anunțat că își închid temporar activitatea. Am văzut asta la ALRO, la Azomureș și la alții și cererea de gaze la nivelul consumatorilor industriali a scăzut cu circa 63%, numai în luna septembrie era cu 73% mai mică decât în luna septembrie a anului trecut.

-Asta înseamnă că noi ne-am achitat de obligația de reducere a consumului de energie electrică, așa cum a cerut Uniunea Europeană?

Da, cel puțin pe hârtie o să fim în regulă cu reducerea consumului de gaze cu 15%.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Le Monde: Compania TotalEnergies, acuzată de „complicitate la crime de război”. Reacția gigantului petrolier francez

Foto: Shutterstock