Confidenţialitate

Le Monde: Compania TotalEnergies, acuzată de „complicitate la crime de război”. Reacția gigantului petrolier francez

Compania TotalEnergies a fost acuzată de „complicitate la crime de război” de asociația ucraineană Razom We Stand și asociația franceză Darwin Climax Coalitions, două organizații neguvernamentale. Acestea au afirmat că gigantul petrolier francez a exploatat un câmp de gaze care producea kerosenul utilizat de avioanele rusești în bombardamentele în Ucraina, în special la Mariupol, acolo unde atacurile au provocat 600 de decese.

Cele două companii neguvernamentale susțin că TotalEnergies a furnizat „mijloacele necesare pentru ca guvernul rus să comită crime de război”, relatează Le Monde.

Svitlana Romanko – director Razom We Stand – a declarat că „partenerii noștri ucraineni sunt bombardați în fiecare zi de armata rusă. Prin urmare, prin depunerea acestei plângeri sperăm să demonstrăm legătura dintre războiul provocat de Rusia și compania TotalEnergies”.

Reacția companiei TotalEnergies pentru Le Monde

Gigantul petrolier francez a declarat pentru Le Monde că acuzațiile sunt „scandaloase și defăimătoare”.

„A fi complice la crime de război înseamnă a oferi ajutor direct unei țări sau unei organizații criminale care este autorul unor crime”, a transmis compania.

„Toate acțiunile noastre se desfășoară în conformitate cu politicile Uniunii Europene. Acuzațiile la adresa noastră sunt nefondate”, a mai transmis TotalEnergies.

Ce a determinat cele două companii neguvernamentale să facă plângere

Cele două companii au depus plângere în urma unui articol publicat în august de Le Monde și de ONG-ul Global Witness. Articolul dezvăluia că TotalEnergies era acționar în proporție de 49% în câmpul de gaze Termokarstovoye din Siberia.

Condensatul de gaz produs acolo este stabilizat într-o uzină de procesare care alimentează o rafinărie de petrol, care la rândul ei vinde kerosen Forțelor Aeriene Ruse. De asemenea, aprovizionează două baze militare din Morozovskaya și Malchevo, care au avioane de luptă. Unitățile aeropurtate au fost acuzate de Amnesty International și Human Rights Watch că au lovit civili din Ucraina.

„Am avertizat TotalEnergies încă din martie 2022 cu privire la riscurile juridice la care se vor expune dacă vor decide să își continue activitățile, inclusiv complicitatea la crimele comise de regimul rus”, a precizat Clara Gonzales, avocat la Greenpeace Franța.

TotalEnergies a negat inițial legătura cu operațiunile de exploatare a câmpurilor de gaz, iar apoi au renunțat la acțiunile deținute

Compania franceză negase inițial orice responsabilitate operațională în lanțul de aprovizionare și în operațiunile de exploatare a câmpurilor de gaz. Câteva zile mai târziu, au susținut că condensatul său era destinat doar exportului.

Acesta ar fi fost prelucrat în aceeași uzină care destina produsele pentru Forțele Aeriene Ruse, dar separat.

Până la sfârșitul lunii august, TotalEnergies a anunțat că a renunțat la acțiunile pe care le deținea în câmpul de gaze Termokarstovoye printr-un acord datat 18 iulie, înainte de momentul publicării articolului.

TotalEnergies deține peste 19% din Novatek, al doilea mare producător de gaze naturale din Rusia, deși condamnă agresiunile Rusiei

Compania franceză și-a exprimat „cea mai fermă condamnare a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei”, dar, în ciuda renunțării la acțiunile din câmpul de gaze Termokarstovoye, prezența sa puternică în țară rămâne.

TotalEnergies deține 19,4% din Novatek, al doilea mare producător de gaze naturale din Rusia, iar Novatek deține uzina de prelucrare a condensatului care alimentează rafinăria din Omsk, care vinde kerosen bazelor aeriene militare rusești.

În septembrie, TotalEnergies a emis o plată de 2,27 miliarde de euro sub formă de dividende către acționarii săi din profiturile înregistrate în prima jumătate a anului 2022, un profit de 440 de milioane de euro.

Principalul acționar al Novatek, Gennady Timchenko, deține 23% și este o veche cunoștință a lui Vladimir Putin. El a fost adăugat pe lista sancțiunilor europene și britanice de la invazia din Ucraina; el era deja vizat de sancțiuni americane din 2014.

„Este necesară o anchetă juridică amănunțită”, a declarat Philippe Barre, președintele Darwin Climate Coalitions.

„Puterea TotalEnergies nu ar trebui să ne împiedice să cunoaștem adevărul, mai ales când este vorba de orori precum cele care au loc în Ucraina”, a adăugat acesta.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ankara și Moscova vor construi împreună un hub de gaze naturale în Tracia