Confidenţialitate

România a depășit ținta de umplere a depozitelor de gaze naturale până la această dată. Guvernanții dau asigurări că nu vom avea probleme la iarnă

Depozitele României de gaze naturale sunt pline în proporție de 70%, anunță Guvernul. Mult peste ținta care trebuia atinsă la această dată. Guvernanții dau asigurări că nu vom avea probleme la iarnă. 

Între timp, se caută soluții pentru prețurile mari la energie și modul în care vor fi compensate facturile. Propunerile ar urma să fie prezentate la începutul lunii viitoare.

Prețul pentru energia electrică doboară recorduri la de zi la zi pe piața internațională, inclusiv pe cea din România. Diferența pe care ar trebui s-o plătească statul între prețul real și cel plafonat crește substanțial.

Mihai Nicuț, redactor șef Economica.net:

„De două zile sunt practic în maxim istoric după maxim istoric prețurile spot dar atenție, nu doar prețurile spot cu livrare de azi pe mâine, și prețurile pe contracte forward, adică energie care se tranzacționează acum pentru a fi livrată anul viitor, anul viitor a ajuns la niveluri de nesuportat, 600 euro/megawat, adică 3.000 de lei. Dacă s-ar aplica acest preț în contractul nostru de acasă, am plăti undeva la 3,5 lei/kilowat dacă nu ar fi niciun fel de plafon.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În fața acestor sume mari de plătit, Guvernul încă mai caută soluții pentru a găsi banii datorați furnizorilor. Sunt mai multe variante luate în calcul, spune Mihai Nicuț:

„Guvernul pare că nu vrea să umble la aceste plafoane, evident sunt și considerente politice aici, dar se gândește și la altceva. Din informațiile mele, nu sunt oficiale, se pregătește o nouă legislație pe partea de energie, de la 1 septembrie, care presupune așa: supraimpozitarea traderilor de energie, în momentul de față nu sunt impozitați și o suprataxare și mai mare a producătorilor de energie electrică.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din coaliție, liderul PSD anunță că românii nu vor avea facturi mai mari la energie iar prețurile plafonate acum vor rămâne în vigoare. Marcel Ciolacu într-o intervenție la Antena 3:

„Cel mai important ca semnal este pentru populație, acolo vor rămâne 0.68 și 0.8, exact care este plafonarea pentru populație care va rămâne în continuare. Noi nedorim să venim cu un act normativ să ducem toate lucrurile până în anul 2025. Este exclus, la ceea ce s-a angajat Guvernul, să nu plătim această compensare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Analiștii spun că prețurile mari la energia electrică vin pe fondul scumpirii gazelor naturale. Momentan nu se știe dacă prețurile plafonate pentru gazele naturale vor rămâne la același nivel. Însă, guvernanții dau asigurări că nu vom avea probleme cu aprovizionarea.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, în timpul ședinței de Guvern:

„La 1 septembrie ar fi trebuit să avem 57% din capacitatea de depozitare totală a depozitelor din România. Suntem deja la 70%, estimăm că probabil în cursul lunii septembrie vom ajunge la cei 80% minim.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până la 31 august, premierul a cerut Ministerului Energiei și ANRE să vină cu soluții pentru a rezolva problema costurilor mari privind actuala schema de sprijin.

Citește și: Scumpirile la carburanți și gaze naturale vor continua pe măsură ce valoarea dolarului va crește, atrag atenția specialiștii economici | AUDIO

Foto: Shutterstock