Confidenţialitate

Scumpirile la carburanți și gaze naturale vor continua pe măsură ce valoarea dolarului va crește, atrag atenția specialiștii economici | AUDIO

Aprecierea dolarului american în raport cu euro, dar și cu moneda noastră națională va duce la noi scumpiri la benzină și motorină. Creșteri de preț vor fi și la alte produse care se tranzacționează în dolari. Cum se explică această apreciere a dolarului și care vor fi efectele în perioada următoare?

Dolarul american s-a apreciat puternic și ajuns la paritate cu euro, în condițiile în care Banca Centrală a Statelor Unite a majorat dobânda de politică monetară, iar deprecierea euro în raport cu moneda americană are loc în contextul războiului din Ucraina, a spus la Europa FM, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR:

„Avem în contextul războiului în primul rând inflație, avem criză energetică, energia se scumpește. În Europa, în zona euro, cam jumătate din importuri sunt pe dolari, iar importurile energetice, toate bursele de energie trec numai pe dolari, așa că Europa este nevoită să schimbe euro pe dolari ca să cumpere energie, să cumpere petrol, să cumpere gaze naturale, să cumpere electricitate chiar. Toate astea sunt pe dolari și dacă schimbă euro pe dolari este cerere de dolari și cererea de dolari crește dolarul. Tot acolo ajungem că se apreciază dolarul întâi.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aprecierea dolarului va duce la scumpiri ale carburanților, a spus la Europa FM, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă:

„Tot ce înseamnă zona de țiței, benzină, motorină, ultimele două produse care nu vin din Europa sunt afectate puternic de această depreciere a raportului leu-dolar în principal, deci o creștere a dolarului înseamnă o creștere a costurilor.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă Europa va renunța la gazele rusești pentru cele aduse din Ajerbaijan vom asista, de asemenea, la noi creșteri de preț, mai spune Dumitru Chisăliță:

„Gazele naturale lichefiate sunt legate tot de dolar așa cum și gazele azere sunt legate tot de dolar astfel încât această schimbare a formei de energie sau a sursei de gaze naturale automat, din păcate, ne va conecta la dolar și ne va conecta la niște prețuri mai mari decât sunt prețurile din piață tocmai prin deprecierea leului în raport cu dolarul.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Analiștii economici spun că aprecierea dolarului în raport cu euro ar putea duce prețuri mai mari și la alimente și diverse produse care se tranzacționează în dolari.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu atrage atenția că aprecierea dolarului ar putea avea și efecte pozitive pentru România, dacă am ști să fim mai competitivi și am vedea această apreciere ca pe o provocare.

Citește și: Studiu: 70% dintre români nu țin pasul cu valul de scumpiri și nu reușesc să economisească | AUDIO