Confidenţialitate

Patru români, diagnosticați cu malarie după ce s-au întors recent din Zanzibar. Doi dintre ei încă sunt în stare gravă | AUDIO

Patru români, diagnosticați cu malarie, au fost internați luna trecută la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” din Capitală. Doi dintre ei încă sunt în stare gravă. Toți călătoriseră recent în Zanzibar, dar nu și-au administrat tratamentul profilactic necesar călătoriilor în zone endemice.

Dr. Simin Aysel Florescu: „Unul dintre pacienți este la terapie intensivă, extrem de grav”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Două persoane au fost externate, două mai sunt încă internate. Unul dintre pacienți este la terapie intensivă, extrem de grav, s-ar putea să nu-l mai putem recupera. Celălalt are, de asemenea, o formă severă, deocamdată în terapie”, a precizat Prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”.

Trei dintre turiști nu au știut că trebuie să urmeze un tratament înainte de călătoria în Zanzibar, iar al patrulea a ignorat complet avertismentul medicilor, mai spune managerul spitalului Victor Babes.

Aceștia s-ar fi prezentat cu întârziere la medici, la revenirea în țară

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„O întârziere de peste 5-6 zile de la debutul simptomatologiei unei malarii, fără tratament și un diagnostic clar, poate duce la un prognostic infaust – adică pot să moară”, a declarat Prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu.

Dr. Simin Aysel Florescu: „Toți cei care doresc să călătorească în zone endemice pentru malarie sau pentru alte boli tropicale este bine să consulte un medic infecționist sau un epidemiolog cu ceva timp înainte de călătorie”

Alături de Societatea Română de Boli Tropicale și Medicina Călătoriei, reprezentanții spitalului subliniază importanța informării medicale corespunzătoare în legătură cu călătoriile spre anumite destinații turistice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Toți cei care doresc să călătorească în zone endemice pentru malarie sau pentru alte boli tropicale este bine să consulte un medic infecționist sau un epidemiolog cu ceva timp înainte de călătorie. Măcar cu 2-3 săptămâni, dacă nu cu o lună înainte, pentru a primi niște sfaturi adecvate destinației, duratei. Orice semn care apare după o călătorie în zone în Africa, în Asia, America de Sud, America Centrală trebuie să determine prezentarea la doctor foarte rapid. Trebuie să spună <<M-am întors din țara respectivă, am febră, frisoane și atunci lucrurile vor merge mai rapid>>”, a spus dr. Simin Aysel Florescu.

Care sunt simptomele malariei

Simptomele malariei pot include: febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, diaree precum și alte manifestări.

Malaria este o boală transmisă prin înțepătura țânțarului Anopheles în zonele endemice.

Sursa: Shutterstock

Citește și: Ministrul Sănătății, despre creșterea cazurilor de gripă: „Prefer să ne uităm la cifre. Dacă vor exista 3 săptămâni care depășesc media multianuală, atunci se poate pune problema unei situații de tip epidemic” | AUDIO