Confidenţialitate

Mugur Isărescu, mesaj către cei cu rate tot mai mari: „Perioada dobânzilor mici a trecut, n-are rost să mai vindem iluzii” | AUDIO

Guvernatorul BNR acuză băncile că au supra-reacționat și au dus ROBOR-ul peste dobânda cheie. Au privit pesimist viitorul în privința inflației, spune Mugur Isărescu. El empatizează cu românii ale căror rate tot cresc, dar le transmite că perioada dobânzilor mici a trecut.

Săptămâna trecută BNR a crescut dobânda cheie cu 0.75%, sub așteptările analiștilor, de la 4.75 la 5.5%.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează ratele creditelor în lei cu dobândă variabilă, a ajuns săptămâna aceasta la 8,14% pe an.

De mai bine de 4-5 luni, ROBOR s-a decuplat de dobânda de politică monetară, constată guvernatorul BNR. Piețele au tendința să suprareacționeze, mai ales în perioadele de criză spune Mugur Isărescu:

„ROBOR-ul a cam sărit calul, s-a dus cam mult dincolo de ce am întreprins noi cu rata de politică monetară.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Băncile au fost pesimiste influențate de tensiunile geoplitice și de temerile legate de foamete în contextul războiului din Ucraina, spune guvernatorul care le recomandă băncilor să se uite cu mai multă atenție le mesajele băncii naționale.

Iar mesajul BNR în privința inflației de care s-au temut băncile este că aceasta se va plafona în acest trimestru la circa 15%, iar apoi va scădea urmând ca în primele trei luni din 2024 să ajungă la 6.2%.

În contextul dobânzilor în creștere, Mugur Isărescu a fost întrebat ce le transmite românilor care au credite pentru care plătesc rate din ce în ce mai mari. Iată ce a răspuns:

„Suntem în empatie totală, nu este ușor să plătești sume mai mari dar perioada dobânzilor mici a trecut. N-are niciun rost ca noi, ca și dumneavoastră, să mai vindem iluzii.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Am înăsprit condițiile de creditare, ca să determinăm băncile să împingă în sus mult mai rapid ratele de dobândă la depozite, mai spune guvernatorul BNR. Sunt 10-12 milioane de români care au economii cu dobânzi puternic real negative și cu inflația în creștere. Aceștia chiar pierd sume substanțiale la banii economisiți, subliniază Mugur Isărescu.

Citește și: Prețurile materiilor prime încep să scadă, dar inflația rămâne la 15,1%, anunță Isărescu. „Băncile au cam sărit calul”, spune guvernatorul BNR

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu