Confidenţialitate

Prețurile materiilor prime încep să scadă, dar inflația rămâne la 15,1%, anunță Isărescu. „Băncile au cam sărit calul”, spune guvernatorul BNR

Inflația a ajuns la 15,1% în luna iunie, însă prețurile materiilor prime încep să scadă, anunță guvernatorul Băncii Naționale. Mugur Isărescu spune că, dacă Guvernul nu ar fi intervenit în criza energetică, inflația ar fi depășit acum 20%.

„Influența prețurilor mari la energie s-a dus mai mult în ceea ce privește produsele alimentare procesate și acest lucru a fost potențat și de situația climatică, de seceta care s-a instaurat. Primele semne pozitive le avem în ceea ce privește materiile prime, inclusiv la produsele agriocole. Cu excepția gazelor naturale, aproape toate materiile prime avute în vedere în calculul nostru au început să meargă în jos”, a spus guvernatorul BNR.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru lunile următoare, guvernatorul Băncii Naționale estimează o creștere a inflației, dar, spune Mugur Isărescu, prețurile la energie vor depinde și de cum va interveni Guvernul în piață în primăvara anului viitor.

Pe de altă parte, guvernatorul BNR atrage atenția că România nu va mai avea dobânzi extrem de mici, negative sau zero, așa cum am avut până la declanșarea crizelor energetică și de securitate.

O altfel de situație se întâlnește o dată la o sută de ani și nu se va repeta, spune Mugur Isărescu.

Vineri, Banca Națională a crescut dobânda-cheie cu încă 75 de puncte de bază, de la 4,75% la 5,50%.

„De mai bine de 4-5 luni s-a decuplat ROBOR-ul: așa, ca să mă exprim mai bine pe înțelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul, ROBOR-ul s-a dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Acestea sunt dobânzi de piață și piețele au tendința această să supra-reacționeze.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au supra-reacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării raportului asupra inflației.

Citește și: Mugur Isărescu, despre inflația mare și creșterea prețurilor: „Nu ne strică mai multă calmitate, mai bem câte un ceai de tei” | AUDIO