Confidenţialitate

Rezultatele Google dezamăgesc investitorii, acțiunile scad

Acțiunile companiei mamă a Google, Alphabet, au scăzut cu 5% după ce compania a dezamăgit investitorii anunțând veniturile din publicitate și încasările YouTube și Google Cloud, relatează Reuters.

CEO-ul companiei, Sundar Pichai, a anunțat că YouTube generează venituri din publicitare de 15 miliarde de dolari anual, sub estimările de până la 25 de miliarde de dolari.

Creșterea veniturilor trimestriale cu 53% pentru serviciul Google Cloud comparativ cu un an în urmă înseamnă o creștere mai lentă decât a Azure, serviciul rivalilor de la Microsoft, care săptămâna trecută a raportat o creștere trimestrială a vânzărilor de 62%.

Unii analiști au au început să se întrebe de ce veniturile companiei încep din ce în ce mai des să rateze sau abia să atingă așteptările. Creșterea vânzărilor a scăzut sub 20% în trei trimestre în 2019, comparativ cu o singură dată în ultimii trei ani.

Acțiunile companiei au scăzut cu circa 4,5% în tranzacțiile de după închiderea pieței, la 1.416 dolari.

Alți analiști financiari au apreciat că veniturile publicitare pe YouTube au fost, de asemenea, slabe.

Motorul de căutare al Google, precum și alte companii, cum ar fi YouTube, au fost, timp de un deceniu, principalele canale pentru companiile de publicitate, ceea ce i-a permis luna trecută să devină a patra companie listată care a ajuns la o capitalizare bursieră de 1.000 de miliarde de dolari.

În rândul investitorilor au apărut noi îngrijorări cu privire la companie, în condițiile în care autoritățile antitrust din SUA investighează Google iar Amazon și Facebook continuă să își dezvolte afacerile cu publicitate la nivel global. Ambele au depășit așteptările analiștilor săptămâna trecută.

Vânzările totale ale Alphabet în trimestrul IV au fost de 46,08 miliarde dolari, în creștere cu 17%, comparativ cu estimarea medie de 46,94 miliarde dolari în rândul analiștilor financiari urmăriți de Refinitiv.

Costurile și cheltuielile totale ale companiei au crescut cu 18,5% față de anul precedent, la 36.809 miliarde de dolari.

Profitul a fost de 10,67 miliarde de dolari, respectiv 15,35 de dolari pe acțiune, comparativ cu estimarea medie a analiștilor de 8,787 miliarde de dolari sau 12,53 de dolari pe acțiune.