Confidenţialitate

Misiunile cadrelor fostului DSS, printre cele 13 volume ale dosarului intern al SRI | AUDIO

Printre cele 13 volume ale dosarului intern al SRI se află și cel privind misiunile cadrelor fostului DSS, Departamentul Securității Statului, în zilele revoluției. Toate documentele sunt editate astfel încât numele ofițerilor și lucrătorilor fostei Securități sunt anonimizate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

DSS avea la 22 decembrie 1989, la nivelul întregii țări, puțin peste 5.400 de cadre, dintre care aproape 4 mii erau ofițeri. Circa 500 de cadre erau doar în București.

Volumul 8 din dosarul declasificat acum de SRI cuprinde, în cele 66 de pagini, documentele întocmite de Serviciul Român de Informații referitoare la misiunile cadrelor DSS în perioada 15-22 decembrie 1989.

Majoritatea consemnărilor au fost întocmite la doi ani sau chiar mai mult de la Revoluție pe baza arhivelor unităților teritoriale ale DSS. Astfel, în cazul unora nu se știe ce misiuni au avut în perioada respectivă pentru că au fost desființate, iar documentele lor fie au fost distruse în timpul revoluției fie au fost preluate de ministerul Apărării.

În adresa trimisă de șeful SRI de la acea vreme, Virgil Măgureanu, către Comisia „Decembrie 1989”, instituită la nivelul Senatului tocmai pentru a cerceta cele întâmplate la Revoluție, se precizează că lipsesc datele despre misiunile cadrelor din direcțiile a IV-a și a V-a ale DSS care se ocupau de Contraspionajul militar respectiv de Securitate și Gardă.

O situație similară este consemnată la așa numitul Serviciu D – Dezinformare sau la Serviciul Independent pentru Comerţ Exterior, dar și unitățile care se ocupau cu supravegherea membrilor partidelor politice și a foștilor deținuți politici sau care aveau în atribuții contraspionajul în țările socialiste.

Printre misiunile care sunt totuși consemnate se numără investigarea câtorva acțiuni catalogate ca diversioniste de care erau suspectate, în mai multe județe, persoane ce ar fi fost trimise din Ungaria.

Din aceleași documente mai aflăm că în 15 decembrie 1989, la Timișoara, a fost trimisă o echipă de 12 cadre militare care trebuiau să obțină informații din scrisorile de la Poștă.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Dosarul intern al Revoluţiei din 1989 a fost declasificat, anunță SRI. Acesta poate fi accesat și descărcat de pe site-ul instituției